Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал на 87-годишна възраст. Той е издъхнал в дома си в Лудвигсхафен, съобщи вестник "Билд", чийто главен редактор беше негов близък. Хелмут Кол е роден на 3 април 1930 година в същия град. След падане през 2008 г. той обаче беше в лошо здраве и в инвалидна количка.

През 1960 г. е избран за водач на Християн-демократическия съюз (ХДС) - партията на настоящия канцлер Ангела Меркел. Кол е канцлер на Федерална република Германия от 1982 до 1990 г., а след това на обединена Германия от 1990 до 1998 г. При управлението на Кол Германия се обединява и пада Берлинската стена. Затова и той остава известен като канцлера на обединението и е смятан за архитект на европейската интеграция.

Кол е и движеща сила за въвеждането на европейската валута евро, убеждавайки скептичните германци да се откажат от дойче марката, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

През 1998 г. той е обявен от европейските държавни глави за „Почетен гражданин на Европа“ за приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Хелмут Кол е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.