Служители на отдела на гръцката полиция за борба с киберпрестъпността разследват нов случай в страната, за който се предполага, че е свързан с играта "Син кит", съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини", цитиран от факти.бг. 

Виртуалната игра подтиква деца и тийнейджъри да се самонараняват и е свързана с десетки смъртни случаи в Русия.

Майката на 14-годишно момче от Килис, Северна Гърция, е съобщила в полицията, че синът й е станал жертва на опасната игра. Тя е разказала, че той получил съобщение във фейсбук от неизвестен потребител, който се представял като "Син кит" и склонявал момчето да се нарани.

Случаят завършил благополучно, тъй като тийнейджърът признал на майка си за съобщението.
По-рано този месец 15-годишно момиче от Катерини край Солун бе хоспитализирано, след като с бръснарско ножче наряза краката си и глътна голям брой сънотворни, както изглежда под давление на виртуалната игра.

Руската игра "Син кит" циркулира по-специално в държави със славянски езици. Играта има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от "надзорник" или "ментор". Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип.

Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4,20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото.