От 19 до 23 юли 2017 година Пловдив ще бъде домакин на Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. През последните години градът се утвърди като отличен организатор на състезания от най-висок ранг. Проведоха се успешно Европейско първенство за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.) и Световно първенство за мъже и жени до 23 години (2015 г.). България кандидатства и за домакинство на кръг от Световната купа за мъже и жени през 2019 г. и Световно първенство за юноши и девойки, мъже и жени до 23 години и неолимпийски дисциплини за мъже и жени през 2020 г. Разглеждането на кандидатурите ще бъде на 10 юли по време на заседанието на Международната федерация по гребане (ФИСА) в Люцерн (Швейц). Три седмици преди старта на Световното първенство председателя на организационния комитет Иван Попов говори пред официалния пресцентър на първенството.

- Господин Попов, кой е положителният опит от предишното световно първенство, който Организационният комитет ще приложи и сега през 2017 година?

-  Основното постижение от световното първенство през 2015 година е, че Пловдив показа на гребния свят възможности и умения да организира състезания от най-висок ранг. Гребният ни канал вече е разпознаваема „марка“ сред световния гребен елит. Важно бе също така, че световното първенство донесе и бизнес за Пловдив, макар че все още имаме много да научим от организацията в развитите европейски страни. Там първенство от такъв ранг носи приходи  за града-организатор около 20-25 милиона евро. Докато през 2015 година в Пловдив влязоха около 10 милиона  за услугите и продуктите, които бяха предоставени на състезатели, публика, треньори и фирми. Шампионатът тази година ще бъде и генерална репетиция за 2018 г., когато приемаме Световното първенство за мъже и жени.

- Колко страни  вече са изявили желание да участват със свои отбори  на настоящото световно първенство?

- До момента заявки са подали 42 национални федерации. Все още обаче има време за подаване на заявки и е възможно тази цифра да нарасне, защото има държави, при които е практика да го правят в последния момент.

- Господин Попов, през юли в Пловдив има и Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени. Кои са трудностите, които трябва да преодолеете, за да минат двете състезания безпроблемно?

- За 12 календарни дни на гребния канал в Пловдив ще има две много големи първенства – това е организационно предизвикателство, каквото  досега не сме имали. На нас ни остава една нощ на 16 юли, за да подготвим трасето от кану-каяк за гребане. В отлични отношения сме с организаторите на Европейското първенство по кану-каяк, имаме договорки и правила, които ще спазваме. И ако няма някакви извънредни ситуации, причинени например от лошо време със силен вятър, смятам, че няма да имаме никакви проблеми.

- Колко натоварено ще бъде трасето през състезателните дни?

- В подборните серии на 19 и 20 юли ще бъде много напрегнато, защото на всеки 3 минути ще има старт по трасето и в един момент по дистанцията може да има четири „гонки“ или общо до 24 лодки.  Като организатори имаме само едно притеснение – да не духне вятър или да завали много силен дъжд. Тогава състезанието спира и трафикът става по-нервен. Но в Пловдив по това време вятър и дъжд няма. Трафикът се управлява лесно, а това е важно, защото имам моменти, когато в гребния канал има 100-150 лодки – на всеки 20 метра може да има лодка с различна дължина, с различна скорост, с различни възможности на гребците.

- От кои нации можем да очакваме върхови резултати и призови места на Световното първенство по гребане в Пловдив?

- Смятам, че в Пловдив ще се изявят много добре гребците от Австралия, Нова Зеландия, Германия, Англия, САЩ в големите лодки, Канада и Италия.

- Имате ли яснота за това с колко лодки ще участва България на това световно първенство?

- Отборът е почти ясен и в момента старши-треньорът на националния ни отбор уточнява последни подробности преди да го обявим. Ние като организатори имаме ангажимент да предоставим най-добрите условия на състезателите и аз гарантирам, че ще го направим.

- Има ли желаещи да помагат при организацията на Световното първенство по гребане в Пловдив?

- Да, Организационният комитет разчита на помощта на много доброволци. Основна част от тях са били и са гребци. Но голяма помощ получаваме и от ученици от елитните пловдивски гимназии, които идват тук и наистина старателно помагат на различните екипи на състезанието. Сегашното световно първенство е третото за последните четири години. Правим го с почти непроменен състав на организационния комитет, който работи с доброволците. 

- Ако премине добре това световно първенство, какви шансове ще се отворят за Пловдив да има нови състезания по гребане от най-висок ранг?

- Убеден съм, че имаме опита, възможностите и най-вече желанието да направим едно отлично състезание. Това ще е, образно казано, „червена точка“ за Пловдив, когато градът кандидатства за домакинство на следващи състезания. Голямото „но“ обаче остава изграждането на второто трасе. Когато го изградим, Пловдив ще бъде „абониран“ за по едно голямо състезание всяка година.  Ако не успеем да изградим второто трасе, шансовете да вземаме и в бъдеще големи състезания намаляват много. Затова Организационният комитет, община Пловдив и всички, които милеят за гребането опитват да помогнат да приключим сагата с някои от екологичните организации и да осъществим един добър и доходоносен за града ни проект. Дотук в съда поддръжниците на проекта за втори гребен канал печелят, а вносителите на жалбите губят и обжалват. Сега сме пред решение, което не може повече да бъде обжалвано и то ще се вземе от Върховния административен съд.