Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова извади късмет и вече е във втория кръг на турнира на трева в Ийстбърн, въпреки че в събота загуби в квалификациите от испанката Лара Аруабарена. 29-годишната пловдивчанка попадна в основната схема като "щастлив губещ" на мястото на поставената под №13 чехкиня Петра Квитова. Двукратната шампионка на "Уимбълдън" Квитова вчера грабна титлата в Бирмингам и днес стана ясно, че се е отказала от участие в Ийстбърн зарази травма в областта на корема. 27-годишната левичарка се надява да се възстанови навреме за започващия след седмица трети за годината турнир от "Големия шлем" - "Уимбълдън", а тази ситуация се оказва добре дошла за Пиронкова, пише sportal.bg.

Тъй като Квитова трябваше да се включи по право директно от втория кръг в Ийстбърн, Пиронкова пропуска първия кръг и ще започне участието си направо в следващата фаза. Във втория кръг Цвети ще се изправи срещу румънката Моника Никулеску, която надви хърватската ветеранка Миряна Лучич-Барони с 6:4, 5:7, 7:5. При успех срещу Никулеску, Цвети най-вероятно ще срещне на 1/8-финалите поставената под №2 в схемата румънка Симона Халеп, която във втори кръг има мач с китайската квалификантка Ин-Ин Дуан.

Пиронкова има 2 победи от 5 мача срещу Никулеску, но двете никога досега не са играли помежду си на трева. Румънката е 51-а в ранглистата на WTA в момента - с почти 100 места по-напред от Пиронкова, която към днешна дата е №149.