Българският алпинист Атанас Скатов записа поредното си уникално постижение. Магистърът от пловдивския Аграрен университет вече има в колекцията си най-високите върхове на 7-те континента. Броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16.00 часа местно време д-р Атанас Скатов стъпи и на първенеца на Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 метра).

Роденият в Сливен апинист стана първият българин, осъществил престижната колекция и първият веган в света, който е успял да го направи. Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върхове на 2 континента, два осемхилядника - връх Лхотце (8516 метра) на 16 май; връх Еверест (8848 метра) на 22 май и един континентален първенец - връх Денали (6197 метра). На Лхотце и Еверест Скатов успя да осъществи уникален траверс, без да слиза до базов лагер между двете изкачвания.  При това – затруднен от много лоши метеорологични условия.

Алпинистът започва проекта през 2013 година с изкачването на 2 континентални първенци -  Килиманджаро (Африка) и Елбрус (Европа). Последваха нови 4 изкачвания - Аконкагуа (Северна Америка), Еверест (Азия), Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и Винсън масив (Антарктида) през 2014 година.

Изкачването на връх Денали беше последното върхово постижение в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 година неговият опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата-организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването, започнало на 11 юни, продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 метра положителна денивелация.

Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни (местно време) той успя да достигне върха и да слезе до последния височинен лагер.

Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от аклиматизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, който е стъпил на най-високите континентални първенци на света, заяви Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върхове в тази класация, е Ричард Бас (САЩ), завършвайки ги през 1985 година. До 2012 година още около 350 човека са успели да ги изкачат, а след това до сега няма точна статистика за техния брой.