Екипажът на АСК „Пловдив“ Георги Гераджиев/Ангел Башкехайов записа престижно класиране в румънското Рали Молдавия Бакъу – четвърти кръг от шампионата на северните ни съседи, както и трети от Европейския рали трофей (ERT) на Международната автомобилна федерация (FIA) – Балканска зона. Независимо, че ралито бе ново за Гераджиев и Башкехайов, те финишираха втори в своя клас RC4 (автомобили с един задвижван двигателен мост до 1600 куб.см.), като също така се класираха трети от всички коли с предно предаване, девети за ERT и десети в цялостното класиране от всички 33 успешно завършили екипажи.

„Рали Молдавия Бакъу бе изпълнено с много перипетии от старта до финала. Специалните му етапи (СЕ) са на нивото на тези от Световния рали шампионат и още от опознавателните минавания по тях разбрахме, че ни предстои тежко рали, коментира Гераджиев. В първия ден етапите бяха средно бързи, много неравни, разбити и груби. На СЕ1 и СЕ2 имахме проблеми с настройките на колата, тъй като за това рали използвахме друг тип заден мост, който нямахме възможност да тестваме предварително. Предната част на колата не завиваше, а с нея много закъсняваше и задницата – нещо много неприятно на макадамова настилка.

След тези два встъпителни етапа промених настройките на амортисьорите и колата стана по-лесна за управление. Последва силна атака, но на СЕ6 се заклещи камък от вътрешната страна на джантата и я спука, поради което загубихме допълнително време. Най-големият проблем се появи на СЕ8 – на един километър преди финала му се скъса левият носач. С голяма доза късмет стигнахме до сервиза, където механиците се справиха невероятно и поправиха колата навреме за последния етап от първия ден.

Вторият ден се проведе на коренно различни трасета – изключително бързи, средно широки и много хлъзгави, а предизвикателството стана още по-голямо и заради метеорологичната прогноза, която предричаше силен дъжд. Започнахме деня добре, като постепенно се изкачихме няколко места нагоре в класирането. Последваха етапи със странни проблеми по колелата, но благодарение на късата дължина на етапите не загубихме много време. За финалните два етапа времето силно се влоши и както бе прогнозирано – заваля силният дъжд. Успяхме да се справим и с това предизвикателство, което означаваше, че завършихме успешно ралито.

Много съм доволен от работата на отбора в тези екстремни условия. Той показаха силен дух и изобретателност, за да позволи двамата с Ангел да бъдем толкова бързи. Благодаря на целия екип – Екатерина Стратиева, Стефан Итов, Владимир Бахчаванов и Георги Аврамов за професионализма и свършената работа!, допълни Гераджиев, който в средата на миналото десетилетие редовно участваше в световния рали шампионат.