Ръководството на ФК Локомотив е склонило да вземе стадион Лаута на концесия, без спортните обекти около него, разбра ТrafficNews.bg. Това бе вариантът, предложен от зам. кмета по общинската собственост Димитър Кацарски, който първоачално бе посрещнат с неодобрение от собственика на клуба Христо Крушарски и от цялата черно-бяла общественост. Крушарски искаше целия терен от 96 декара, за да го превърне в модерен комплекс, отговарящ на стандартите на УЕФА.

Клубовете по тенис, лека атлетика, волейбол и бокс, ползващи обекти около стадиона, обаче възроптаха срещу намерението на клубния президент. Проведе се среща в Общината, на която двете страни уж се разбраха клубовете да плащат наем на футболния клуб за ползването на лекоатлетическото хале, кортовете, волейболната зала и боксовата зала.

Оказа се обаче, че юридически е невъзможно да бъде отдаден целия комплекс и затова Кацарски извади спортните обети от концесията. Причината е, че за да се пристъпи към процедура по отдаване на концесия, на въпросния терен не трябва да има тежести – тоест – наематели. А спортните клубове ползват обектите с 10-годишни договори под наем с Общината по Закона за спорта. Общината пък няма как да развали тези договори, защото в такъв случай става съдебно уязвима. Отделно атлетическото хале и волейболът имат спечелени проекти от Спортното министерство.

В крайна сметка шефовете на черно-белите са осъзнали всички тези проблеми и са се съгласили да играят само за стадиона и терените около него, извън спортните обекти, които си остават на ползващите ги клубове. Единственият казус ще бъде с боксовата зала, която се помещава в сградата на официалната трибуна на стадион Лаута. Ръководството на Локо обаче се надява, че двете страни ще намерят адекватно решение.