Историята на младата тенис надежда на пловдивския Локо 98 Катя Димитрова е типичен пример за това как едно дете може да докосне мечтите си с желание, труд, амбиция, отдаденост. И не на последно място - с подкрепата и грижите на родители, учители и треньори. Само преди два дни 13-годишната ученичка в ОУ „Петър Берон“ спечели без загубен сет домакинския държавен турнир до 16 г., с което попълни колекцията си от титли във всички възрасти при подрастващите.

Миналата година пък бе страхотна за Катя, която грабна общо 6 авторитетни международни трофея, включително и този от европейското отборно до 12 г. В Корсика. Там Димитрова взе 8 победи от 8 мача и единодушно бе определена за най-полезен играч в надпреварата. С всичко постигнато до момента талантливата спортистка с основание е сочена като една от бъдещите звезди в женския ни тенис, а самата тя е твърдо решена да следва стъпките на сестри Малееви и Цвети Пиронкова.

Малката тенисистка тренира от 6 години и половина в Локо 98. Едва на 8 печели първия си държавен турнир до 9 години в Плевен – само след година тренировки. Още си спомня раиграванията от онова състезание с най-малки подробности, казва баща и Николай. Оттогава върви преди възрастта си – на 11 години вече редовно бие 14-годишните и каки. В училище проявяват огромно разбиране към ангажиментите и участията и по турнири. Пък и аз се представям добре, подчертава Катя, която е отличничка не само на корта, но и в учението. Трудно се съчетават тениса и уроците, но с времето се свиква, разсъждава талантливата тенисистка. Кои са любимите и предмети? Със сигурност физическото, смее се малката спортистка. Както и математика, история и рисуване. По всичко имам шестици, радва се Катя.

Иска да има собствен стил, но харесва спокойствието на Цвети Пиронкова и Анжелик Кербер. Иначе абсолютният и кумир е Роджър Федерер. Няма втори като него, смята тя. За най-силното си оръжие счита бекхенда и разнообразието в играта си. Не се колебае дори да играе стил сервис-мрежа.

В началото на миналата година Катя спечели турнира в Хърватия, но признава, че изобщо не го е очаквала, а просто е искала да играе добре. Цени много и титлата си в Италия, както и златния си медал от европейското отборно. Първа е и във Франция, където по собствено мнение е играла най-добре. Всъщност Катя е първата българка с трофей от това състезание. Точно по тази причина много исках титлата, спомня си състезателката, която има и две титли от международни турнири в България. Мотото и е никога да не се отказва. Изоставала съм със сет и 5:1, но не съм губила надежда, защото в тениса нещата винаги могат да се обърнат, смята тенисистката. Голямата и мечта е като на всеки друг в този спорт - да стигне до турнир от Големия шлем.

Огромни грижи и ангажименти са покрай нея, но като виждам амбицията и и резултатите, които постига, си давам сметка, че всичко това си струва, заключава баща и. Не пести суперлативите си и председателят и главен треньор на ТК Локо 98 Милко Милев: Катя е страшно волеви състезател и 90 процента от мачовете си печели точно благодарение на волята си. Също така е много трудолюбива и е живото доказателство, че с труд могат да се постигнат страхотни резултати.