Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс" в Маями след зрелищна победа срещу Ник Кириос. 35-годишният швейцарец спечели със 7:6 (9), 6:7 (9), 7:6 (5) и ще се изправи срещу големия си съперник Рафаел Надал в битката за трофея.

Федерер и Кириос се срещнаха за втори път и за втори път спорът между двамата беше решен след три тайбрека. През 2015 г. на 1/16-финалите в Мадрид австралиец излезе победител след 12:10 в решаващия гейм, но този път бившият номер 1 взе реванш след 190-минутен спектакъл.

В първия сет Кириос показа страхотен тенис, спаси няколко възможности за пробив пред съперника и на свой ред проби за 4:3. 21-годишният австралиец затвърди предимството си и при 5:4 сервираше за спечелването на първия сет.

Той обаче не издържа на напрежението и след поредица нелепи грешки на практика сам се проби. Световният №16 сбърка елементарно воле за 15:40, а при точката за пробив допусна двойна грешка, а най-потърпевша в случая се оказа неговата ракета.

Двамата стигнаха до тайбрек, в който първо Федерер пропусна два шанса да спечели първата част, а след това Кириос стигна до два сетбола - при 8:7 и 9:8. При първата възможност мрежата помогна на швейцареца, а при втората австралиецът имаше сервис на разположение, но отново не се възползва, след което последва нова двойна грешка и обрат за 11:9 в полза на двукратния шампион в Маями.

В следващите два сета Федерер беше изключително стабилен в своите сервис геймове и не даде нито една възможност за пробив на съперника. Кириос също беше много стабилен на начален удар и позволи на швейцарския ветеран да се добере само до два шанса за пробив - и двата във втория сет, но съумя да удържи подаванията си.

Във втория тайбрек Федерер два пъти повеждаше с мини пробив - при 3:1 и 5:3, но Кириос веднага изравняваше резултата. Последваха по два пропуснати сетбола за двамата, преди австралиецът да стигне до трети шанс и да го оползотвори с директна точка от сервис.

В решаващия трети сет и двамата бяха максимално концентрирани в своите подавания, за да се стигне до нов тайбрек. В него Кириос поведе с 5:4 и имаше два сервиса на разположения, за да приключи мача.