Министерството на младежта и спорта ще подпомогне семейството на починалия Иван Абаджиев, за да бъде изпратен достойно в последния си път най-добрия треньор за изминалия век. Големият български треньор по вдигане на тежести ни напусна на 85-годишна възраст. От министерството изказаха съболезнования на близките му в официалния си сайт.

"България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен и на званието Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия. Всички го наричаха Папата на щангите заради изключителната му компетентност и умения да изгражда шампиони", пише в съобщението.

Поклонението в памет на Абаджиев ще се извърши на националния стадион „Васил Левски“ - храма на българския спорт, към който Старшията има огромен принос с десетките медали на своите възпитаници. Датата и часът ще бъдат обявени допълнително.