Григор Димитров запази 13-ото си място в световната ранглиста, въпреки че е извън корта вече 10 дни. Последният му двубой бе на 16 февруари – загубата от Давид Гофен в Ротердам.

Българският тенисист отказа планираното за миналата седмица участие в Марсилия. Причината – умората, натрупана след ударното начало на сезона. Гришо започна с титла в Бризбейн, след това стигна до полуфиналите на „Аустрелиън Оупън”, после триумфира в „Арена Армеец” и отпадна на четвъртфиналите в Ротердам.

Димитров е сред едва четирима тенисисти от топ 15, които няма да участват никъде през тази седмица. Днес стартират надпреварите от ATP 500 в Дубай (с Анди Мъри, Стан Вавринка и Роджър Федерер) и в Акапулко (с Новак Джокович, Рафаел Надал и Марин Чилич). А Григор е единственият от лидерите, който ще пропусне втора седмица поред.

Така той избира съвсем различна стратегия спрямо останалите трима полуфиналисти от Мелбърн. Федерер, Надал и Вавринка се отдадоха на продължителна почивка след първия турнир от Големия шлем.

А как протича ваканцията на Григор? Отговорът на този въпрос е лесен благодарение на социалните мрежи. Тенисистът дефилира като манекен по време на седмицата на модата в Милано. Преди това направи снежни тренировки с бягане и колело. Обяви, че иска Джони Деп да го изиграе във филм. И пусна своя снимка от стадиона в Монте Карло, където води част от подготовката си.

И въпреки дългото отсъствие Димитров остава втори в ранглистата за 2017 г. след Федерер. Очаква се той да се завърне следващата седмица – на първия турнир от серията „Мастърс” в Индиън Уелс.