Най-силният български полицай – пловдивчанинът Мариян Димитров заминава за САЩ, където ще участва в най-елитното състезание за стронгмени в света.  Основател на турнира е не кой да е, а Арнолд Шварценегер, като фестивалът носи името „Arnold  sports festival 2017”.  Това е едно от най-мащабните спортни събития отвъд Океана, като освен за стронгмени, то включва състезания по културизъм, кросфит, бойни и олимпийски спортове.

Турнирът е част от Arnold Pro Strongman World Series и ще се проведе между 3 и 5 март на няколко локации в Калъмбъс, Охайо.  Следващите турнири от серията са в Австралия, Бразилия, Южна Африка, Хонг Конг и Барселона.

Мариян Димитров е получил покана за турнира след силното си европейско първенство, което се е проведе в Гоце Делчев през октомври.

„Поканата дойде, след като един от най-добрите български стронгмени Димитър Саватинов ме е предложил да участвам в престижния турнир. За щастие, успях да си намеря спонсор – един от успелите българи в САЩ.  Самото състезание е на 3 март, но аз ще замина на 26 февруари, тъй като ще участвам в едно голямо благотворително мероприятие. На него ще направя демонстрация като тегля един от камионите на българина, който ми помогна”, обясни полицаят от специалните сили под тепетата.

В състезанието ще се сключат около 80 стронгмени от 70 държави.  Най-големите имена – известният като Планината от „Игра на тронове” – Хафтор Бюрсон, Браян Шоу, Задрунас Савицка, както и другия български участник Димитър Саватинов ще вземат участие в престижната надпревара.

В квалификацията ще има 4 дисциплини – Колелата на Аполон, Тяга с 50 мм лост, Кобилица, както и щафета с кегове.   На финала отиват първите десет, като там ги очакват още 2 или 3 дисциплини, които се пазят до последно в тайна.

Най-силният полицай се надява да влезе сред първите 10, като дори ще се пробва да подобри световния рекорд на Кобилица. При добро класиране той може да получи спонсорски договор, което да му осигури и участие в другите турнири от Arnold Pro Strongman World Series.