Отборът на Ботев (Пловдив) постигна изключително важен успех. Играчите на Николай Киров победиха Локомотив (Горна Оряховица) с 1:0 в среща от 20-ия кръг на Първа професионална лига. В герой за "канарчетата" се превърна новата бразилска перла Фернандо Виана, който дебютира с попадение още в 9-ата минута на мача, предаде Sportal.

Тази победа доближава "жълто-черните" на само една точка от шестото място, което е и голямата цел за тима. В следващия кръг е прекият сблъсък срещу Дунав (Русе) в Пловдив, който ще отговори на много въпроси.

Старши треньорът на "железничарите" Иван Колев заложи на четирима нови в състава. Амброуз, Фудну, Фенуш и Муса направиха дебют с екипа на Локомотив. Опитният специалист излезе в схема 4-4-1-1, като на върха на атаката бе новият нападател Софиен Муса, който е заместник на Цветан Генков.

Николай Киров заложи на любимото си 4-2-3-1, като Чворович, Генев, Марин, Вутов и Виана бяха новите, които дебютираха. Най-добро впечатление направи новият нападател на тима - Фернандо Виана, който донесе и трите точки на стадион "Локомотив".

Първата интересна ситуация дойде в 4-ата минута, когато бившият футболист на Ботев (Пд) Рахави Кифуети потърси Юлис Нгонг, но той не успя да стигне до топката, тъй като защитник на "канарчетата" изчисти кълбото.

В 9-ата минута падна и първият гол в срещата. Тодор Неделев намери отличноОмар Косоко по десния фланг, който проби и центрира по земя към новия нападател на "канарчетата" Фернандо Виана, който от своя страна с лекота търколи топката в мрежата. В 18-ата минута Ботев направи заучено положение, след което Вутов центрира на далечната греда към Виана, който свали за Виктор Генев. Централният бранител направи страхотен пропуск с глава от три-четири метра.

В 23-ата минута Фернандо Виана бе изключително близо до втори гол в мрежата на Николай Банков. Той се освободи от двама защитници на "черно-белите", но ударът му не намери целта и излезе в аут. В 30-ата минута дойде и първият удар в срещата за играчите на Иван Колев. Негов автор бе Игор Джоман, но опитът му бе твърде слаб, за да затрудни Иван Чворович.

В края на първата част новият нападател на "железничарите" Софиен Муса стреля отлично с глава към вратата на Чворович, който изби кълбото в гредата. Това бе и най-добрата възможност за домакините през първото полувреме.

Втората част започна много равностойно, а първата любопитна ситуация дойде в 57-ата минута, когато Мехди Фенуш пробва шут от пряк свободен удар, но опитът му мина далеч от целта. Секунди след това Тодор Неделев също получи възможност да стреля от фаул. Звездата на "жълто-черните" бе много близо до попадение, след като кълбото се удари в левия страничен стълб.

В края на сблъсъка играчите на Иван Колев се опитаха да натиснат футболистите на Ботев (Пд) и да стигнат до точка, но защитата на "канарчетата" се справи, като по този начин триумфираха с трите точки в Горна Оряховица.