Григор Димитров не успя да стигне до финала на Australian Open. В зрелищен петсетов двубой Гришо отстъпи на испанеца Рафаел Надал. Сблъсъкът между двамата продължи почти пет часа. Григор допусна пробив в последния сет и макар неколкократно да спасяваше мача, накрая все пак отстъпи. Мачът завърши с резултат 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4 и Надал продължава към финал срещу Роджър Федерер.

Легендата Джон Макенроу заяви, че мачът на Григор и Надал е бил най-добрият мач на тазгодишния турнир.

Въпреки всичко Григор постигна един от най-големите успехи не само в кариерата, но и в историята на българския тенис, достигайки до втори полуфинал на турнир от Големия шлем. Нещо повече - той демонстрира много по-добра психика и отлични умения на корта, които му позволяваха не само да стои на нивото на един от най-добрите в света, но често и да го надиграва. Това пролича в сервис геймовете на хасковлията, някои от които той взимаше безпроблемно. Малко не му достигна, за да успее в този зрелищен мач.

Гришо постигна и нещо друго - отново обедини българините. Свикнали сме да се делим и караме за какво ли не, но спортът често ни обединява. Това стана и днес, когато въпреки неудобния обедно-следобеден час на мача на Григор, хиляди българи търсиха начин да го гледат. Появиха се и редица шеги от рода на това, че единственият българин, който работи по време на мача, е именно Григор Димитров, както и че първата задача на служебното правителство ще е да насрочат ден, в който да бъде "отработен" мача на нашенеца.

Благодарим ти, Гришо! За емоцията и за доброто представяне.