Световният рекордьор на 100 и 200 метра Юсейн Болт ще трябва да се прости с един от деветте си медала от олимпийски игри. Причината е, че съотборникът му - Неста Картър, с когото се състезаваха на щафетата 4x100 в Пекин 2008, е уличен в употреба на допинг.

Пробата на 31-годишния състезател е сред 454-ите тествани повторно от Международния олимпийски комитет (МОК). В организма на двукратния олимпийски и трикратен световен шампион Картър е открито забраненото вещество "метилхексанамин".

Тимът на Болт и Картър, който включва още Майкъл Фрейтър и Асафа Пауъл, завърши на първо място с 37 секунди и 10 стотни, поставяйки нов световен рекорд в Пекин. Втори тогава останаха Тринидад и Тобаго, а Япония бяха трети. Сега и двата отбора ще получат заслужените си медали. Бразилия пък ще се окичи с бронза.

Освен с титлите, Болт ще се сбогува и с трите си поредни требъла на олимпиади. В такъв случай американският лекоатлет Карл Люис, който има на сметката си 10 медала от летни игри (9 златни и 1 сребърен), ще остане рекордьор по отличия.