Григор Димитров е на ¼ финал на Аustralian open! Първата ни ракета обърна сензацията на турнира Денис Истомин като го победи с 3:1 сета – (2:6, 7:6, 6:2, 6:1). Така българинът достигна до най-доброто си класиране от турнира в Големия шлем през 2014-а година. 

Представителят на Узбекистан Истомин участва с "уайлд кард" и в момента заема 117-о място в ранглистата на ATP. Той сътвори може би най-голямата изненада на турнира, елиминирайки във втория кръг шесткратния шампион Новак Джокович.

Още първата точка в мача се превърна в шедьовър. Двамата тенисисти сътвориха страхотно разиграване, което в крайна сметка беше спечелено от сервиращия Истомин. И двамата играчи сервираха много добре в първите геймове, като началният удар на Истомин функционираше просто перфектно. При 2:2 Григор успя да стигне до 40:40 в подаването на узбекистанеца, но Истомин просто не пропускаше първи сервис и поведе с 3:2. В шестия гейм Димитров имаше сериозни проблеми и трябваше да се измъква от 0:40. Димитров спечели следващите две точки и имаше идеален шанс за 40:40, но допусна кошмарна грешка от форхенд и Истомин проби, без да е направил нещо чак толкова сериозно в този гейм. С гейм на нула Истомин затвърди пробива и се доближи до спечелването на първия сет при 5:2. Григор играеше колебливо в тези минути и допусна нов пробив, който сложи край на първия сет - 6:2 за Истомин.

В първото си подаване във втория сет Димитров бе притиснат до стената при 15:40, но с отлични сервиси и стабилна игра успя да се измъкне, слагайки край на серията на съперника си от 5 поредни гейма - 1:1. Григор сервираше отлично във втория сет, но Истомин продължаваше да играе на много високо ниво и не даваше шансове на хасковлията при свой начален удар. Едва при 5:5 Григор успя да си извоюва първа точка за пробив в двубоя, но тя бе отразена със сервис, при който топката едва закачи линията. Двойна грешка донесе нова точка за пробив на Григор, но след нея последва ас на узбекистанеца. Истомин в крайна сметка удържа подаването си и поведе с 6:5. 

Вторият сет трябваше да бъде решен с тайбрек, в който Григор показа отлична игра. Димитров поведе с 4:1, Истомин върна един мини-пробив за 2:4, но следващите три точки бяха спечелени от българина и резултатът в сетовете беше изравнен.

След края на втория сет Истомин взе медицински таймаут заради проблем с левия крак.

Истомин видимо имаше проблеми с придвижването си на корта в началото на третия сет и Григор веднага реализира пробив, който му позволи да поведе с 3:0. Постепенно обаче Истомин сякаш за кратко се посъвзе и дори имаше брейкпойнт в петия гейм. Григор запази концентрация и се измъкна от трудното положение, повеждайки с 4:1. Истомин взе следващия гейм, но при 5:2 Димитров реализира пробив на 30 и третият сет приключи.

Последният сет бе под тепемпото на Григор и взе сета с 6:1.