Григор Димитров намери място в историята на откритото на Австралия и без все още да е спечелил титла. Мачът на най-добрия български тенисист с Ришар Гаске (Франция) започна в 23:58 часа местно време в Мелбърн. Това е рекорд за най-късно начало.

Двубоят приключи с категорична победа 6:3, 6:2, 6:4 за Димитров в 2:01 ч. след полунощ. Въпреки това българската звезда каза, че няма никакво намерение да иска от организаторите да насрочат следващия му мач за по-късен час. На осминафинала в понеделник талантът от Хасково играе със 117-ия в света Денис Истомин (Узб), който отстрани носителя на титлата и втори в ранглистата Новак Джокович (Сърбия).

“Не съм такъв човек. Ако трябва, ще изляза на корта и в 1 сутринта, няма никакъв проблем. Готов съм да играя по всяко време, това не ми прави впечатление. Това е част от спорта”, коментира Григор. Той добави, че мачът с Гаске е повлиял добре на самочувствието му, защото в предишните двубои играта му е била непостоянна и не се е чувствал напълно сигурен на корта.

“Среднощният човек се появи”, бе коментарът в официалния сайт на Australian Open по повод снимка на Димитров, който провежда сутрешната си тренировка. Нашият тенисист стана по график, за да се подготвя за следващия двубой. След като мачът на Григор и Гаске бе определен като открит урок как се изпълнява бекхенд, статистици преброиха колко са тенисистите с подобен стил, останали в схемата в Мелбърн. Освен Димитров това са Роджър Федерер, Стан Вавринка, Доминик Тим и... Жо-Вилфрид Цонга, който играе бекхенд с две ръце, но понякога го прави и с една.