Холандският специалист Луис Ван Гаал слага край на треньорската си кариера. Бившият наставник на националния отбор на "лалетата", "Манчестър Юнайтед", "Байерн" Мюнхен и "Барселона" спира с професията след 25 години в най-добрите първенства, съобщава bTV.

Бившият полузащитник става треньор през 1991 г. и се радва на успехи както на клубно, така и на национално ниво. През кариерата си е водил само шест отбора.

65-годишният специалист е без работа от лятото на миналата година, когато бе освободен от "Манчестър Юнайтед" и макар че името бе спрягано за редица отбори до договор така и не с стигна. Според информация от холандско издание, дъщерята на Ван Гаал - Бренда, е загубила съпруга си през миналия месец и затова той иска да бъде по-близо до семейството си.

Като треньор Луис Ван Гаал вдига четири пъти трофея в Ередивизи - три пъти с "Аякс" през 90-те и веднъж с "АЗ Алкмаар" (сезон 2008/09). С "Барселона" два пъти печели титлата в Примера дивисион, а през 2010 г. триумфира и в Бундеслигата с "Байерн".

Също така през миналия сезон печели ФА Къп с "Манчестър Юнайтед". На световното първенство през 2014 г. в Бразилия Ван Гаал извежда националния отбор на Холандия до третото място на Мондиала.