Нападателят на "Реал" Мадрид и капитан на националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо спечели за втори път в кариерата си наградата за "Футболист на годината на ФИФА".

В класацията, която бе възобновена като самостоятелна след петгодишно прекъсване и носи за пръв път името "Най-добрите футболни награди на ФИФА", Роналдо изпревари звездата на Барселона и капитан на аржентинския национален отбор Лионел Меси, както и френския голмайстор на "Атлетико" Мадрид Антоан Гризман, предаде БТВ.

 При награждаването си Роналдо заяви:

"Уау. Невероятно е. Това не е първата ми награда, но се чувствам така, сякаш благодаря за пръв път. Искам да благодаря на всички в националния отбор на Португалия и всички в Реал Мадрид. Искам да благодаря на семейството и приятелите си и на всички около мен. 2016 година бе най-добрата за мен. Чувствам се много горд от това, което постигнах. Годината бе много специална за мен както в личен план, така и на терена. Искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен. Съжялавам единствено, че играчите на Барселона не са тук, но разбирам, че те имат важен мач в сряда"

За 31-годишния Роналдо това е поредно отличие след бляскавото му представяне през 2016 г. През нея той спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство с "Реал" Мадрид и европейското първенство с Португалия, а сред индивидуалните награди изпъкват "Златната топка" на "Франс Футбол", наградата на УЕФА за "Най-добър играч в Европа" и приза за "Най-добър футболист на Португалия".

В същата категория, но при дамите, носителка на приза стана американката Карли Лойд за втора поредна година. Тя изпревари олимпийската шампионка с тима на Германия Мелани Берингер и бразилката Марта.

Италианецът Клаудио Раниери бе избран за носител на приза за "Най-добър треньор" за 2016 г. Мениджърът на "Лестър" изведе скромния тим на "лисиците" до историческа първа титла във Висшата лига през сезон 2015/16.

Силвия Найд, която изведе националния отбор на Германия до олимпийското злато в Рио, взе за трети път в кариерата си наградата за "Най-добър треньор" при жените. Малайзиецът Мохд Фаид бин Субри спечели наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол през изминалите 12 месеца за попадението си от пряк свободен удар срещу "Паханг" в местната футболна лига.

В идеалната единайсеторка на ФИФА за отминалата година попаднаха 9 футболисти общо на "Реал" Мадрид и "Барселона", както и по един от "Байерн" Мюнхен и "Ювентус". Изненадващо сред избраните 11 не попадна нападателят на "Атлетико" Мадрид Антоан Гризман, който спечели голмайсторския приз на Евро 2016.

Идеална единайсеторка на ФИФА за 2016 г. включи Мануел Нойер ("Байерн"/Германия) - Даниел Алвеш ("Ювентус"/Бразилия), Жерар Пике ("Барселона"/Испания), Серхио Рамос ("Реал" Мадрид/Испания), Марсело ("Реал" Мадрид/Бразилия) - Лука Модрич ("Реал" Мадрид/Хърватия), Тони Кроос ("Реал" Мадрид/Германия), Андрес Иниеста ("Барселона"/Испания) - Лионел Меси ("Барселона"/Аржентина), Луис Суарес ("Барселона"/Уругвай) и Кристиано Роналдо ("Реал" Мадрид/Португалия).

2111268693.jpg
 

За пръв път от ФИФА връчиха и награда за "Цялостно представяне". Неин носител стана легендарният състезал по футзал Фалкао, който има 339 гола в 201 мача за националния отбор на Бразилия.

"Ливърпул" и "Борусия" Дортмунд пък взеха приза за "Най-добри привърженици", като изпревариха тези на националния отбор на Исландия и тези на холандския Адо Ден Хааг.
С награда за феърплей бе отличен колумбийският тим "Атлетико" Насионал, който трябваше да играе с бразилския "Шапекоензе" във финала на турнира Копа Судамерикана, но след самолетната катастрофа, при която загинаха почти всички футболисти от бразилския тим, от Атлетико предложиха трофеят да бъде връчен на "Шапекоензе" - решение, с което се съобразиха от КОНМЕБОЛ.

В началото на церемонията бяха почетени и големите футболни имена, напуснали този свят през 2016 година, като сред тях бяха Трифон Иванов, Йохан Кройф, Чезаре Малдини, Жоао Хавеланж и играчите на "Шапекоензе".