Човешки грешки са довели до трагедията с футболистите на Шапекоензе

Няма технически фактор, който да е отговорен за катастрофата
Човешки грешки са довели до трагедията с футболистите на Шапекоензе

Грешки на пилота, авиокомпанията и боливийските регулатори са виновни за самолетната катастрофа в Колумбия, която отне живота на 71 души, повечето от които членове на бразилския футболен отбор Шапекоензе. Това е заключението, до което е стигнало разследването на властите.

Самолетът на базираната в Боливия компания за чартъри LaMia, катастрофира край Меделин, а причината е, че пилотът не е заредил допълнително гориво и не е докладвал за проблемите с двигателя, причинени от липсата на гориво, преди да стане прекалено късно, обясниха разследващите.

„Имаме доказателства, показващи, че няма технически фактор, който да е част от инцидента, всичко се оказа човешка грешка, в добавка към мениджърския фактор в администрацията на компанията и мениджмънта и организацията на плана на полета от компанията и властите в Боливия“, сподели колумбийският секретар по въздушна безопасност Фреди Бонила.

Освен липсата на гориво, самолетът е бил превишил лимита си за преносимо тегло с почти 400 километра и не е бил сертифициран да пътува на височината, на която е бил.

„Общото тегло на пасажерите и екипажа бе 1036 килограма. Това в допълнение към горивото и другите багажи е превишило лимита на тегло. Това е друго откритие, което разследването показа.“

Пилотът Мигел Кирога, който бе и съсобственик на авиокомпанията, почина в катастрофата. Изпълнителният директор на LaMia Густаво Варгас Гомбоа бе арестуван поради обвинения за непредумишлено убийство. Обвиненията са повдигнати и на съсобственика на компанията Марко Антонио Роча Бенегас и служителката от въздушен контрол Селиа Кастедо.

Според боливийските власти катастрофата е изолиран случай, но правителството ще ускори процеса по въвеждането на нова система за безопасност.

Колумбийските следователи ще имат последната дума относно причините за катастрофата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg

 

 Вашият коментар през Trafficnews.bg

Коментари

Вашият коментар през Facebook