Бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов и съпругата му Мая ще стават родители за четвърти път. Новината разкри телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов, цитиран от 24 часа.

Самият Николов отговори на въпроса дали това е вярно с присъщото му чувство за хумор:

“Със сигурност съпругата ми очаква, а аз просто се надявам да е мое. Но и да не е, пак ще си го гледам все едно е”. 

Настоящият генерален секретар на федерацията и съпругата му Мая вече имат трима сина - Алекс (13 г.), Симеон (10 г.) и Филип (1,5 г.). Първите двама са основни фигури в отбора на “Левски София” до 14 г. и няма да е пресилено, ако кажем, че играят волейбол в почти всяка свободна минута. Мая е висока над 190 см и също дълги години бе състезателка. Така че генът определено е налице, особено ако съдим по уменията на Алекс и Симеон.

Владо и Мая се надяват четвъртото да бъде момиче и нямат претенции децата им непременно да станат професионални волейболисти.

“За нас е важно да се занимават с това, което им харесва и им се удава. Ще се радвам ако Алекс и Мони например тръгнат по моя път, но в никакъв случая няма да бъда разочарован, ако след време изберат нещо друго. Затова и държа да получат добро образование”, признава бившият клубен шампион на Европа.

Той сложи край на своята дълга и успешна кариера с исторически за българския волейбол бенефис в началото на май. Алекс и Симеон взеха символично участие в мача срещу националния отбор. Алекс дори смени баща си, за да изпълни сервис, и в момента играе с неговия номер 11. През юни семейство Николови се завърна в България след 14 г., прекарани в Турция (2 г.), Франция (6 г.), Япония (1 г.) и Италия (5 г.).

Точно тогава с бившия вече български капитан се свързал Андрей Арнаудов, който му предложил да стане част от Движение за национална кауза (ДНК). Инициативата стартира през март, а през юни прерасна в неправителствена организация, в която популярни личности и експерти ще се борят за увеличаването на раждаемостта у нас. Известният волейболист най-добре отговарял на концепцията на Андрей - семеен, с големи международни успехи, но в крайна сметка предпочел да се завърне в родината.

“Той е имал възможността да се реализира в чужбина, а избра България. За съжаление, ние сме най-изчезващата нация и основният смисъл на нашата кампания е да запазим българското. Тенденцията е повече от стряскаща, милиони напуснаха страната, а тези, които останаха, трудно се решават да имат повече от едно дете. Ако нещата продължават така, българите просто ще изчезнат, а територията ни ще заемат хора от други националности”, убеден е Андрей.

Владо получи предложение да стане генерален секретар на българската федерация и да отговаря за международните отношения и организацията на световното първенство през 2018 г. От 3 г. той е президент на “Левски София” и има школа за волейбол, която носи неговото име.

“Животът ми сега е много по-различен от този, който водех като състезател. Всяка сутрин ставам в 7 ч, в 7,45 с Алекс, Мони и Филип се натоварваме на колата и потегляме. Оставям големите на училище, а малкия на ясли и отивам на работа. В 17,30 ч приключвам, взимам Филип и батковците му, които след училище са на тренировка. Към 18,30 ч всички се събираме вкъщи”, резюмира всекидневието си Николов.

8 месеца след като прекрати състезателната си кариера, той отчита, че е качил килограми. За момента обаче няма никакво време да тренира, дори и веднъж седмично.

“А и, честно казано, нямам особено желание. По-голямата част от живота ми е преминала в тренировки и сега това не ми липсва. Единствено ми доставят удоволствие мачлетата, които организираме регулярно в нашата волейболна школа. Ентусиазмът на членовете ни, които никога не са се занимавали професионално, е заразителен”, дава си сметка дългогодишният национал.

Той е приел много на сериозно участието си в ДНК и се радва, че четвъртата бременност на съпругата му е съвпаднала с кампанията.

“Истината е, че след прибирането ни в България се създадоха предпоставки да имаме още едно дете. Когато водиш чергарски начин на живот, е трудно да отглеждаш деца. Тук например можем да разчитаме и на жокера “баба”. Идеята за ДНК ме грабна от самото начало, защото не обичам максимата, че все някой друг ни е виновен. Предпочитам да действам, да говорим за проблемите и да търсим решения. Надявам се догодина през ноември да направим едно масово кръщене на заченатите през 2016 г. деца”, пожела си шампионът на България, Франция и Италия.

Той е наясно, че раждането на повече деца може да попречи на професионалната кариера на всяка жена.

“Все още не е измислен начин бащите да износват децата. Трудно ми е да преценя как една бременност се отразява на професионалното развитие, но за мен да бъдеш родител, е най-важното. Кариерата трябва да е на втори план”, убеден е Николов. През следващите месеци той също ще разговаря с родители, за да разбере какви са най-сериозните им притеснения. След това ще бъде изготвен законопроект за облекчения на младите семейства, който ще влезе за обсъждане в пленарната зала.

TrafficNews.bg