Пловдивските каратисти от Армейски  клуб "Тракия" се върнаха  с пет медала от Европейското първенство в София. Вицеевропейски титли за клуба  донесаха: Никол Харизанова /кадети, 60кг/, Мария Филипова /кадети, 50кг/, Иванка Делева/жени,U22/ и Васил Вангелов /мъже, без категории/.

Бронзов медал завоюва Ноел Николов при кадетите. Останалите представители на клуба ни показаха много дух, но не успяха да достигнат до призовите места.

Останалите каратеки от клуба ни Стойчо Силямов, Иван Дошков, Александър Георгиев, Петър Русев, Иво Благов, Александър Костадинов, Георги Лотаров и Мирослав Милев се представиха повече от достойно. Те показаха изключителен дух и желание за победа, изиграха срещите си до край, не се отказаха нито за миг и малко не им достигна да преодолеят кръговете преди четвъртфиналите. Някои от тях бяха дебютанти, други имаха тежък жребий още в началото, а трети бяха с лично тегло и ръст доста по-леки от съперниците си, което не им позволи да стигнат по напред в класирането.

Европейската карате организация ЕКО е най-голямата европейска организация в контактното Карате и първенствата са традиционно много силни. България е седна от страните които са в топ листата на силните отбори.

В Европейското първенство взеха участие 362 каратеки от 24 държави. Отбора на България  бе представен от 45 каратеки, 14 от които от Пловдив.

Тази година българските отбори са съставени предимно от млади състезатели. Въпреки това за България завоюваха 10 златни, сребърни и бронзови медала.

В отворената категория при мъжете 32 състезателя премериха сили за титлата Абсолютен европейски шампион.

Вицешампионската титла стана притежание на българския състезател Васил Вангелов след много оспорван финал с продължение срещу литовеца Евентас Гузаускас.

Най-голямата надежда на България , 16-кратният Европейски шампион при мъжете на Стария континент сенсей Валери Димитров не успя да се състезава заради лекарска забрана, заради  травма, получена по време на тренировка преди турнира. 


 

TrafficNews.bg