Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи участието си на Откритото първенство на САЩ. Седмият в схемата хасковлия загуби на 1/8-финалите с 5:7, 6:7(6), 5:7 срещу 20-ия поставен в надпреварата Гаел Монфис (Франция) в двубой, който ще бъде запомнен с многото грешки на Григор и с неспортсменското поведение на 28-годишния французин. Това бе трети сблъсък между двамата състезатели и второ поражение за нашия представител. През 2011 година отново в Ню Йорк Монфис се справи с първата ни ракета със 7:6(4), 6:3, 6:4 в откриващата фаза. По-рано през този сезон българинът пък излезе победител на турнира на Букурещ на клей, след като съперникът му се отказва при изоставане от 1:5 в първия сет.

За Григор това бе първо участие в 1/8-финалната фаза на US Open, докато Монфис вече e достигнал до 1/4-финал - през 2010 година. Тогава той губи в три сета срещу Новак Джокович (Сърбия). 23-годишният Димитров, който е най-младият тенисист в Топ 10 на световната ранглиста, не успя да се класира за третия си 1/4-финал в турнир от Големия шлем през този сезон. Припомняме, че на Откритото първенство на Австралия българинът игра 1/4-финал, а на "Уимбълдън" загуби на 1/2-финалите срещу Джокович. Монфис също има 1/4-финал на мейджър надпревара през 2014 г. - на "Ролан Гарос". За първи път в кариерата си до момента френският тенисист ще играе на два 1/4-финала от Шлема в рамките на един сезон. +33 Очакваната с голям интерес битка на централния корт "Артър Аш Стейдиъм" във "Флашинг Медоуз" не се разви добре за Димитров още от самото начало.

Първият сет бе решен след пробив в края, а в тайбрека на втората част нашият представител не се възползва от два сетбола. В третата част Монфис задържа нивото и отново с един пробив в най-подходящия момент стигна до успеха. Сблъсъкът не се отличи с особено много атрактивни разигравания, нито с кой знае какви майсторски изпълниения, а по-скоро с нетипично многото грешки на българина, които му костваха и продължаването напред в турнира. Неприятно впечатление направи и поведението на Монфис, който използва дребни номера, за да повлияе на изхода на срещата, а по всичко изглежда, че прийомите му подведоха и Димитров. Сблъсъкът започна равностойно, като в началото и двамата тенисисти печелеха без проблеми подаванията си. На няколко пъти Григор демонстрира бързи рефлекси в близост до мрежата, а до осмия гейм статистиката показа над 90% успеваемост за състезателите при първи сервис. С напредването на откриващия сет първата ракета на България увеличи броя на непредизвиканите грешки, като при една от тях при 5:5 волето му намери мрежата. Хасковлията си "поигра" с линиите в този 11-и гейм, но въпреки прецизността му в определени моменти, той трябваше да отразява две точки за пробив. Още при първата Григор сгреши бекхенд и загуби подаването си за 5:6. В следващия си сервис-гейм Монфис бе безпогрешен и го взема на нула, като по този начин спечели първата част със 7:5 след само 34 минути игра. +33

Вторият сет бе доста завързан и непредвидим. Димитров стартира с гейм в своя полза, след което имаше брейкпойнт при подаването на съперника. Монфис направи цели три двойни грешки в този втори гейм на частта, но хасковлията бе доста колеблив в ключовите моменти и ретурите. Така французинът измъкна с доста мъка сервис-гейма си и изравни за 1:1. Гришо трябваше да навакса изостване от 0:30, но се справи благорение на сервиса си в третия гейм. Неочаквано в играта на Монфис в този двубой бе разнообразието на сервиса му. Именно това сякаш изненада и Димитров. В четвъртия гейм на този сет българинът си заслужи овациите на публиката на "Артър Аш Стейдиъм" с чудесен прехвърлящ удар. Грешки от форхенд на Григор доведоха до възможност за пробив пред Монфис, който бе максимално улеснен след двойна грешка на българина за 2:3. В следващия гейм осмият в света българин можеше да върне брейка, но сбъркан бекхенд не му позволи да го стори и пасивът му стана 2:4. Все пак пробивът на Димитров стана факт в осмия гейм и той изравни резултата за 4:4. В този момент френският състезател започна с неспортсменското си поведение, а при последното разиграване в деветия гейм навлезе навътре в корта и сякаш формално посрещаше сервиса на българина. Номерата на Монфис продължиха и след това. Той изразяваше недоволство ту от движение в публиката, ту от несъществуващи предмети, паднали от джоба на Димитров по време на разиграванията. Резултатът се запази равен до 6:6, което доведе до тайбрек във втората част. Гришо излезе напред с минипробив за 2:0 точки, но разликата бе стопена. Българинът имаше преднина и от 4:2, но Монфис съумяваше да се върне в тайбрека. При 6:4 точки най-добрият ни тенисист стигна до две възможности да затвори частта. За съжаление обаче те бяха пропилени, а след форхенд в аут на Димитров ролите се размениха и французинът стигна до сетбол. Поредният сбъркан форхенд на Гришо сложи край на тайбрека при 8:6 за Монфис.

Въпреки аванса от два сета и очевидно доброто развитие на мача за него Монфис намери начин да настрои част от зрителите срещу себе си. Французинът постоянно недоволстваше по неясни дори и за съдията на стола причини, а освен това изглеждаше така, все едно физическите му сили са достигнали крайния си предел. Още в началото на третия сет световният номер 24 на няколко пъти създаде впечатление, че сякаш едва диша и не може се придвижва по корта. Секунди, след като той се подпираше страдалчески на ракетата си, едва държейки се на крака, французинът изстрелваше неспасяем удар в полето на Димитров. В третия гейм на тази част Монфис изостана с 15:40, но намери сили да се върне в резултата и се спаси от пробив. В четвъртия гейм при 30:15 и собствен сервис Григор трябваше да се прибере в съблекалнята, след като подметката на маратонката му се отлепи. След завърщането си на "Артър Аш Стейдиъм" хасковлията спечели безпроблемно подаването си за 2:2. До 4:4 двамата тенисисти бяха стабилни и не допуснаха изненади при сервисите си. В деветия гейм французинът отново изпадна в "криза" и едва се държеше на краката си. Въпреки това обаче той бе непоколебим за 5:4. При последвалото си подаване Димитров се прояви с нови пропуски от бекхенд, но и с великолепни отигрвания в близост до мрежата, а резултатът стана 5:5. Доста пъти в мача Монфис стартираше сервис-геймовете си с двойна грешка, но дори и при това положение българският му противник не успяваше да намери начин да се възползва. Проблеми с ретурите, форхенди в мрежата и такива извън очертанията на корта провалиха Димитров в края. При 5:6 хасковлията рухна, изостана с 15:40 при свой начален удар и допускайки двойна грешка, подари победата на Монфис след 2 часа и 24 минути игра. 

Какво показва статистиката след двубоя? Димитров реализира 11 аса и се отчете с 4 двойни грешки. Печелившите му удари бяха 31, а непредизвиканите грешки - 38. При Монфис директните точки от сервис бяха 14, а двойните грешки - 6. Французинът записа в сметката си 29 уинъра и 30 непредизвикани грешки. Въпреки неубедителния последен мач в Ню Йорк Григор има основания да е доволен от себе си. До този сезон той не бе преодолявал първия кръг в Ню Йорк. За участието си на 1/8-финалите най-добрият ни тенисист си заслужи чек за 187 300 долара и 180 точки за световната ранглиста, които са от изключителна важност за класирането му на заключителния "Мастърс" в Лондон. Хасковлията ще добави нови точки за класацията на ATP, но те няма да го придвижат напред. Нещо повече - Гришо може да отстъпи назад в ранглистата, където в момента е под номер 8, ако Анди Мъри или Кей Нишикори достигнат до финала на US Open. Според предварително заявената програма на българина следващият турнир за него трябва да е този в Пекин, който започва на 29 септември.