С благородна инициатива се захващат две от звездите на пловдивския баскетбол Динко Маршавелски и Митко Димитров. Двамата организират летен детски камп в Перущица от 9 до 15 юли и смятат да го превърнат в традиционен. Един от поканените треньори, който ще въвежда децата в тайнствата на великата игра, ще бъде не кой да е, а родната баскетболна легенда и бивш национален селекционер Георги Младенов. Заниманията ще се провеждат в новата спортна зала в града, в която по-миналия сезон мачове през зимата в Националната баскетболна лига игра и пловдивският Академик Бултекс 99.

Кампът ще бъде за деца от 12 до 18 години – момичета и момчета. Целта е да се усъвършенстват индивидуалните им умения, но тренировките ще бъдат разнообразени с много забавни игри и излети в планината, уверяват организаторите. Предвидени са и много награди за децата – екипировка, раници и др. Най-заслужилият ще грабне и големия приз – потник на най-голямата звезда а българския баскетбол в момента - играещият в Барселона национал Алекс Везенков.

До момента са се записали 33 подрастващи от цялата страна, окончателната бройка ще е около 40-45 деца. Освен Младенов, другите треньори ще бъдат Тина Димитрова, която е майка на Митко Димитров, и специалистът в работата с подрастващи Йордан Иванов, който е и треньор на мъжкия отбор на Академик Бултекс 99, превърнал се в абсолютен хит на изминалия сезон в НБЛ. Ще им помага и самият Динко Маршавелски, който за съжаление бе принуден да прекрати активната си кариера след поредица от контузии и операции. Тина Димитрова и Георги Младенов имат богат опит с подобни кампове.

Динко направи няколко силни сезона в колежанския шампионат на САЩ, стигна и до националния отбор, бе част от възродения отбор на Академик Бултекс 99 в началото на по-миналия сезон. Митко Димитров също е възпитаник на школата на Академик, настоящ национален състезател. В началото на годината той се завърна за кратко в родното гнездо и направи поредица от силни мачове за Академик Бултекс 99, след което отново премина в Лукойл Академик и спечели титлата.

Тежко преживях новината, че повече не мога да играя баскетбол, но вече започнах да свиквам. Трудно е, при положение че цял живот това съм правил, споделя Динко. Организираме този камп от около 5 месеца. Това е разпространена практика в баскетбола при подрастващите, а ние искаме да направим нещо хубаво за децата, да развием инициативата и да превърнем кампа в традиционен, добавя Митко. Имаме намерение от догодина да каним и чужди треньори от Италия и САЩ. Те са много отворени към подобни инициативи, а това е най-подходящия начин за осигуряване на стипендии на най-талантливите деца за чужбина, казва още Динко Маршавелски.

211-сантиметровият баскетболист е решил да остане в баскетбола, макар и под друга форма – смята да си направи спортна мениджърска агенция. Трудно е, ще видим как ще потръгне. Имам намерение агенцията да не е само за трансфери на професионални играчи, а и за осигуряване на възможности за талантливите деца да учат и да се развиват в чужина, пояснява Маршавелски. За Митко Димитров предстоят изпитанията с националния отбор, а за следващия сезон планира да остане в Лукойл Академик ако не успее да си уреди трансфер в чужбина.