Поднасям дълбоките си извинения на цялото българско общество и моля с това да бъде сложена точка на този дългогодишен тормоз върху мен, моето семейство и близките ми. Това призовава Иво Антонов в писмо до медиите по повод скандала, разгорял се около името му и хитлеристките снимки. Той все още е във ВМА, където постъпи след скандала. Антонов припомни и че снимката му е от преди десет години, пише news.bg.

Дълбоко съжалявам и искрено се извинявам за незрялата, необмислена и немотивирана постъпка, пише още той. Съзнавам, че с тази снимка съм накърнил чувствата на българските граждани, за което понесох съответните последствия преди три години, понасям ги и сега, споделя Антонов.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков да уволни директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Поводът е публикувана преди време снимка на Антонов с нацистки поздрав.

Само ден преди това зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка. Поводът отново беше снимка от преди 9 години, публикувана на неговия профил във "Фейсбук". На нея Тенев позира с изпъната ръка край восъчни фигури за нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Категорично заявявам, че отхвърлям и винаги съм отхвърлял всяка тоталитарна идеология, включително нацизма и комунизма. Дълбоко се прекланям пред светлата памет на жертвите на нацизма, както и пред героизма на загиналите български воини във войната срещу Хитлеристка Германия и мъжеството и храбростта на техните другари, ветераните от Втората световна война, с които ежегодно честваме техният подвиг и поддържаме и възстановяваме техните паметници и братски могили, пише Иво Антонов. Той благодари на военните организации, които застанаха в негова подкрепа и обявиха, че ще протестират пред МО, ако бъде уволнен.

В своята работа като държавен служител, винаги съм залагал на професионализма и любовта към Родината, категоричен е Антонов. Моята единствена партия е България, заключи той.