Националният съвет на БСП ще смени част от най-тясното ръководство по предложение на лидера Корнелия Нинова днес. Очаква се от Изпълнителното бюро да бъдат извадени повечето депутати, а за зам.-председател на партията да бъде избрана служебният вицепремиер по европредседателството от кабинета "Герджиков" Деница Златева - тя бе поканена да остане в кабинета "Борисов 3", но Нинова не й разреши.

Единственият, който е направил заявка, че ще протестира срещу предложението на лидера, е депутатът Красимир Янков. Той твърди, че м.г. е подкрепил Нинова за лидер на БСП след обещанието да бъде част от най-тясното ръководство на партията. Социалисти подозират, че Янков може да се обедини във вътрешна опозиция с принудения да напусне след скандала покрай срещата в ЦУМ на главния прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. "Сега" Сашо Дончев - Георги Гергов. По сметки на депутати двамата имали подкрепата на около 40 от 180 души в Националния съвет.


Освен Янков в момента и депутати, и част от ръководството на БСП са Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Стоян Мирчев. Повечето от тях ще бъдат извадени от бюрото, но най-вероятно постовете си ще запазят Стойнев и Зарков - които са и зам.-председатели на парламентарната група на "БСП за България". Същото е възможно за Данаилов и Жаблянов.

Очаква се двата поста, но за кратко, да запази и организационният секретар на БСП Кирил Добрев. След няколко месеца той ще има 12 години стаж в парламента и можело да го напусне.