„Даваме заплата от 4000 лева, но няма желаещи да я получават.” Това заяви пред TrafficNews.bg Цветан Тороманов, който е представител на една от най-големите превозвачески фирми в Пловдив.

Преди време компанията разполагала с 900 камиона, а сега оперира само със 750, въпреки че работата нараства.

Причината е в недостига на шофьори. Най-търсената работна ръка у нас се оказват международните шофьори. В почти всички бюра по труда в страната има обявени свободни позиции за тази професия. Към момента най-много от регистрираните търсещи работа шофьори в бюрата по труда са тези с категория С. Работа като шофьори с тази категория търсят хора предимно от Пловдив, София и Ловеч. Заплащането започва от 1200 и стига до 4000 лева.

Още по темата – вижте във видеото на TrafficNews.bg:

Една от основните причини за текучеството в бранша се оказват кражбите на гориво, което правят шофьорите на тирове.

Иван Запрянов е собственик на транспортна фирма. 20% от местата за шофьори в компанията му са свободни.

„Най-сложното е да организираш шофьорите и да попаднеш на правилните шофьори. Има сериозен недостиг. Дори някои колеги прибягват да наемат шофьори от Румъния. Като цяло на българина не му се работи и му е заложено, ако може отвсякъде да открадне нещо, защото големия проблем на управителите на транспортни фирми е злоупотребата с гориво”, споделя Запрянов.

За да станете шофьор на тир не се изисква висше образование, но е желателно да имате поне една година опит в сферата на транспортните услуги.

TrafficNews.bg