В Пловдив 1 436 ученици са подали заявления да учат в паралелката с английски език на Езикова гимназия „ Иван Вазов“.Това съобщи Рангел Райчев, председател на комисията за прием след 7-ми клас в Регионалното управление по образованието, цитиран от Радио Пловдив

Следват желаещите да учат английски език в Езикова гимназия „Пловдив“, където са подали заявления за първо класиране 1 357 седмокласници. 

На трето място е Хуманитарната гимназия с английски език предпочетена като първо желание от 1271 деца. Топ 5 на желанията в Пловдив се допълва от немски език в ЕГ „Иван Вазов“ и немски език в ЕГ „Пловдив“.

В Пловдив за професионалните направления лидер отново е Националната търговска гимназия, къдато 799 ученици са подали заявления за „Митническа и данъчна администрация“, следвана от „Бизнес администрация и банково дело“.

Най-висок бал 500 точки получи седмокласникът Атанас Бунтов, той е приет да учи профил "Математика с английски език" в ОМГ „Академик Кирил Попов“ – Пловдив, където минималният бал за този профил е 391 за момче. 

Отново за Математическата гимназия  профил "Математика с английски език" с максимален бал е момиче 494.Математическата гимназия-Пловидив: най-ниският бал на първо класиране е 368,5 за момиче - математика с немски език.

Максимален бал за ЕГ „Пловдив“ е 496 за немски език момиче, и минимален бал в този профил 424 за прието момиче. 

Последният приет в ЕГ „Пловдив“ е бал за момче с чужд език – английски

Последният, който е приет на първо класиране в ЕГ „Иван Вазов“, е момче с бал 326 точки и ще учи френски език. В Хуманитарната гимназия летвата на приетите пада до 336 профил немски език за момче, при руския език  мин.бал е 354 точки.

Така обобщените данни сочат, че отново най -предпочитани са езиците с изучаване след 7 клас, коментираха експертите от РУО- Пловдив. Общо подадени са 4 411 заявления, като за първи път тази година от тях 1011 броя са онлайн заявления, остналите 3400 са на хартиен носител  от 22-та центъра за подаване на документи.

Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова реши да няма закрити паралелки след първия етап на класиране, целта е всички 5 200 завършващи 7 клас да бъдат обхванати в образователната система. От всички подали документи  227 деца не са класирани, защото минимиалният бал е по-висок от техния. Записването е до 30 юни включитело, като абсолютният минимален бал е 30. Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани от 28 до 30 юни.

Ако ученик желае да участва във второто класиране, трябва да подаде заявление в училището, в което е класиран от първото класиране. Срокът за подаване на заявленията е от 28 до 30 юни, включително.Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде след седми клас, автоматично участват във второто класиране, информират от МОН.