Индивидуално изработена ендопротеза замени част от бедрената кост на десния крак на 63-годишна пациентка на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги“. Интервенцията се наложи, тъй като описаният участък е засегнат от метастазите вследствие на онкологично заболяване – белодробен карцином, който не подлежи на опериране.

Заради сложността при поставяне на ендопротезата, началникът на Клиниката по ортопедия травматология проф. д-р Владимир Ставрев кани като консултант проф. д-р Любен Стоков, хирург с над 35-годишен стаж и дългогодишен директор на Клиниката по костни тумори в СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ – Горна Баня. До момента в България единствено в София са извършвани 3-4 подобни операции. За първи извън столицата именно в УМБАЛ „Свети Георги“ на пациент е поставена индивидуално изработена колянна туморна ендопротеза. По-разпространният метод е ампутация на крака, припомни проф. Ставрев.

От бедрената кост, която е с обща дължина 38 см, са изрязани засегнатите от метастазите 14 сантиметра от долната част на костта и на тяхно място е ендопротезата. При операцията, продължила 4 часа, е приложена комбинирана анестезия – епидурална и спинална, разказа анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска. Пациентката е останала в съзнание през цялото време, тъй като предвид водещото заболяване при нея – белодробния карцином, е била неприложима общата анестезия. За справяне с болковия синдром е била поставена.

В момента протича рехабилитация с електрически апарат за постоянно пасивно раздвижване на колянната става. За наша радост метастазите не бяха засегнали мускулите, които сгъват и разгъват крака в областта на коляното, съхранени са и кръвоносните съдове и нервите, така че след рехабилитацията жената ще може да се движи самостоятелно, без помощни средства, разказа проф. Ставрев.

Ендопротезата е изработена специално за тази пациентка в Германия. Стойността й е 20 хил. лева, като НЗОК ще реимбурсира 2 700 лв. от тази сума, а останалите 17 300 лв. ще бъдат покрити от медицинската застраховка на пациентката, която работи в чужбина. В България подобно възстановяване на средства могат да получат само хората с допълнителни здравни застраховки към различни частни фондове, обясни проф. Ставрев. 

Той допълни, че е взета проба за хистологичен анализ от оперирания участък, което е стандартна процедура. След възстановяването на жената й предстоят химио и лъчетерапия, които също могат да се проведат в УМБАЛ „Свети Георги“. В болницата напълно е затворен цикълът на диагностика и лечение на онкоболните пациенти, тъй като УМБАЛ „Свети Георги“ разполага с Клиника по медицинска онкология, Клиниката по лъчелечение и Клиника по хематология, както и с високотехнологично оборудване за образна диагностика и лечение – линейни ускорители, компютър-томографи, ПЕТ КТ, единственият в България кибернож и др.