Започва седмицата на занаятите  в Регионалния етнографски музей – Пловдив. Тя съвпада с празнуването на 100- годишния юбилей на музея. Срещата на занаятчии от цялата страна ще е както обикновено през последната седмица на месец юни.

В двора на музея ще се съберат – дърворезбари, иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, грънчари, кошничари, дървостругари, майстори на музикални инструменти, плетене на колани на кори, плъсти, кукли, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица ще има демонстрации на различните занаяти. Тази година гост ще бъде и майстор-грънчар от гр. Зайчар (Сърбия).

Много от занаятчиите с годините се превърнаха в наши приятели, чувстват се част от кръга съмишленици на музея, защото при нас всичко се прави с мерак, с душа и сърце, твърдят от музея.

А хората могат да усетят магията сами да изработят нещо под вещия поглед на майстора, защото всяко изделие си има собствено очарование. Туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и още по-ценно да закупят нещо, на чието сътворение са били свидетели. А за участниците остава майсторската вечер (петък – ден на майстора), с много изненади от наша страна.

Желаещите могат да се потопят в духа на миналото всеки ден от 9.00 до 19.00 часа в двора на музея.

.