Голямо хоро ще се извие днес в село Ягодово!  Причината е осмото издание на националния фолклорен фестивал „На Петровден с хоро”. Фолклорният празник се провежда всяка година около Петровден и е в два етапа, като само вторият етап е с конкурсен характер.

В първия етап участниците се представят с две волни хора по техен избор с времетраене до три минути. А във втория етап се представя само един сценично разработен танц.

Участие могат да вземат всички танцови групи, самодейни състави и ансамбли, изучаващи българския фолклор. Възрастови ограничения за участие няма, а групите заплащат такса в размер на 9 лева за участник.

Танцьорите, представили се във втори етап на фестивала, ще бъдат оценени от жури от изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България: Проф. д-р Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография” в АМТИИ – Пловдив и балетмайстор в ансамбъл „Тракия“; ас. д-р  Димо Енев – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография” и балетмайстор в ансамбъл „Тракия”; асистент Светлана Станева – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография” и артист-изпълнител в ансамбъл „Тракия”.

Фестивалът събира любителски танцови клубове от цялата страна, а през изминалите седем години стадиона се изпълва с хиляди души на различна възраст. Фестивалът е ежегоден и е част от тържествата по повод традиционният събор на село Ягодово – „Петровден”. Целта на фестивала е да запази, популяризира и развие българският национален фолклор.