Пловдивският Окръжен съд ще гледа в сряда делото за отстраняването от длъжност на на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на общината Константин Атанасов. В момента кметът е пуснат под парична гаранция, тъй като има трансплантация на важен орган.  Той е пуснат на свобода срещу 5000 лева и има забрана за напускане на страната.

Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай .

Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ .

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления – за това, че:

През месец ноември 2016 година  в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

През месец октомври 2013 г. в  Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

През месец март 2017 г. в Асеновград, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

Схемите, които бяха разкрити от прокуратурата:

Един човек с кирка чистил 3900 шахти в Асеновград

Кметът незаконно е сменил ПУП-а на имот