Една от най-големите забележителности на България скоро може да приеме първите си посетители, научи TrafficNews.bg.  Най-голямата тракийска могила България ще бъде превърната в открит музей, който няма аналог на Балканския полуостров. Могилата Малтепе до село Маноле в момента се реставрира, а около нея вече е изградена инфраструктурата, която да превърне забележителността в една от най-посещаваните у нас. 

Община Марица е на финала на проекта  - „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, който се финансира от Норвежката програма. Дейностите там са завършени, като в момента от общината оправят документацията при отчитането на дейностите на обекта, обясни кметът Димитър Иванов пред наш репортер. Той заяви, че се надява до месец отчетите да приключат и да се направи откритие на новото съоръжение – към края на юни.  

Могилата Малтепе е най–голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90 м и височина 22 м. Тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.

 Създаването на музей на открито е адекватният и оригинален по същността си способ, който ще представи пред българските и чуждестранни туристи една реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на Одрисите и Филипопол в периода І в. пр.Хр. – ІІІ в. сл.Хр.

Разкопките в самата могила продължават. Те се ръководят от Археологическия музей в Пловдив. Според директора му доц. Костадин Кисьов в основната на могилата лежи гробница на някой от одриските владетели, управлявали през І - ІІІ в.

Според него този обект може да поднесе поредната сензация в науката. Могилата е с диаметър 150 метра и е затрупана с 87 000 кубика насип. Това изисква време и усилия, за да бъде разкопана.

По време на разкопките в южната периферия на обекта бяха открити 5 култови ями, в които ритуално са заровени глинени съдове и монети, поставени като дар. Една от тях е на Плафтила - съпругата на император Каракала (198-217 г.), сечена в Никополис ад Иструм. Намерени са също бронзови монети на императорите Аврелиан (270-275 г.) и Констанций ІІ.