Първият работен ден на Александър Държиков  като зам.-кмет по култура започна с брифинг в Община Пловдив. Той бе представен първо на екипа на кмета, а след това и на журналистите.

Градоначалникът Иван Тотев заяви, че е убеден в качествата на Държиков и той няма как да не се справи с поста си.

„Много мислих за този пост. В случая, на нас ни трябва един много добър администратор, който да регулира всички тези процеси, които се случват в културните среди. Много често нещата, които се правят от зам.-кмета по култура нямат нищо общо с културата в буквалния смисъл, а с чисто административни дейности. Държиков е достатъчно диалогичен, за да намери общ език с творците и да ги обединява. Досега не съм бъркал за такова нещо, убеден съм, че Държиков ще се справи”, заяви Тотев.

Самият Държиков заяви, че не е мислил много преди да приеме поста. 

„Прецених си силите и възможностите. Миналата седмица търсих в интернет определения на думата култура. Намерих над 200 такива. Запомних  две. Първото е на Зигмунд Фройд. Той казва, че културата е съвкупност от всички успехи и начинания, отдалечили човешкия род от животните и има 2 цели – да предпази човека от природата и да регулира човешките отношения. Второто е на ЮНЕСКО, че културата обхваща освен литературата и изкуството, така  и начините на съществуване, човешките ценности, вярванията и традициите на дадено общество”, каза Държиков. Той заяви още, че познава всички директори на музеи, както и културтрегери в Пловдив.  Определи се като диалогичен човек, който може да изслушва различни мнения, но не се страхува и да защити своето. 

Основната цел на новия зам.-кмет е Пловдив да има достойно представяне през 2019 година по време на Европейската столица на културата.

„Смятам да убедя скептиците с работата си, че мога да се справя с поста си”, завърши Държиков.