Месец май е изключително подходящо време за разходки по маршрути с водопади. Температурите вече се повишиха и дори са приятни за планински дестинации, а водата по вирчетата и реките все още прелива. Обикновено по-малките водопади пресъхват през следващите няколко месеца и не могат да бъдат видени в пълния им блясък. По тази причина нашето предложение за разходка през уикенда тази седмица е водопадът „Лястовичи вир”. Една чудесна дестинация само на 40 км от Пловдив до село Долнислав.

Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук".

Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви пейзажи, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. 

Пътеката минава от лявата страна и се движи по течението на река Сушица. Следва преход около половин километър и после се слиза до самата река. Всички туристи минават покрай много красиви водни каскади и на 300 метра буквално сред водните прагове може да се види и Лястовичият водопад, той има пад 12 метра.

Язовир "Сушица" е в непосредствена близост и е чудесно място за пикник.

Снимки: Opoznai.bg