Абитуриентката Денка Крушева, която е най-голямото дете от общо шест на Румен и Мария от пловдивското село Ягодово, ще има бал. Къщата на семейството бе изпепелена от пожар навръх Великден. Пламъците погълнаха всички дрехи, пари, домакински уреди и покъщнина на семейството, което и без тази трагедия едва свързваше двата края. Бащата е безработен от години, а майката е с умствено изоставане, за което има ТЕЛК решение. В пламъците отишли и събрани с много мъка 1000 лева, които били едва отделени от родителите за абитуриентския бал на Денка, съобщава Монитор.

На апела за помощ веднага се отзова Меги Трайкова от фондация „Сан Марко – М”, откъдето по традиция всяка година обличат от глава до пети абитуриенти сираци, настанени в дом „Княгиня Мария Луиза” в Пловдив.

Поради беднотията у дома Денка е живяла в съседния дом „Олга Скобелева”. Само преди дни Меги Трайкова е осигурила прекрасна бална рокля на момичето, което само си е избрало тоалета. Освен това собственичката на магазин Борислава Кузманова е подарила на Денка два чифта обувки, отново по неин избор. Едните са спортно-елегантни и са за ежедневна употреба, а вторите са официални и са за бала, като ще бъдат съчетани с подходяща дамска чанта. Прическата за абитуриентката на 25 май, когато ще й бъде балът, ще бъде направена от стилиста Ася Атанасова, съобщи Меги Трайкова.

 

Денка си е избрала и цвят на косата, за да бъде боядисана преди празничната вечер. Професионалният гримьор Силвия Ангелова също лично се е ангажирала с подготовката на Денка, така че скромното и бедно момиче да може да отиде на бала си със самочувствие. Меги Трайкова е осигурила и луксозен автомобил – бял „Мерцедес” S класа, с който Денка ще отиде на своята празнична вечер.

Междувременно стана ясно, че майката на Денка Мария Кациргова се е прибрала с двете си най-малки деца от село Дълбок извор, където е отишла след пожара, обратно в Ягодово. В сряда на семейството с шестте деца ще бъде закаран фургон, за да има къде да се подслонят, съобщи кметът на селото Димитър Дишев. Той уточни, че се обмисля осигуряването и на втори фургон на бедната фамилия.

След пожара от 17 април многолюдното семейство няма нищо и се нуждае както от дрехи, така и от домакински уреди, като печка, пералня, хладилник и дори тенджери, тигани, вилици и лъжици. Със съдбата на семейството се е ангажирал лично и кметът на община Родопи Пламен Спасов, който дори е предложил да осигури хотел за фамилията за няколко дни, докато в двора им бъде закаран фургон, но бащата Румен Крушев е отказал, съобщи Дишев.

За целта в селото е сформиран Инициативен комитет, откъдето са разкрили дарителска сметка на името на Румен Крушев. 

Дарителска сметка:

УникредитБулбанк

IBAN: BG85 UNCR 7000 1522 9447 12

BIC: UNCRBGSF

На името на Румен Костадинов Крушев

Снимки: Ели Крумова