851 родители се регистрираха в първия работен ден на новата електронна система за прием на първокласници в Пловдив. Датата на въвеждане на заявленията за кандидатстване не оказва влияние на класирането на децата.

От вчера - 2 май 2017 година, на адрес priem.plovdiv.bg родителите на децата, чакащи за прием в първи клас, имат достъп до новата електронна система. Общият брой на подадените до края на деня заявления е 882, като част от тях са въведени от училищните екипи, тъй като има и подадени при тях заявления на хартиен носител.

Към поддържащия екип на системата в писмен вид бяха зададени само 15 въпроса, което показва, че тя е лесна за работа и не затруднява родителите.

По предварителни анализи броят на децата, които следва да постъпят в първи клас през настоящата година е около 3500. Данните показват, че вече 25% от децата са регистрирани още първия ден.

На страницата на системата има подробна информация за всяко от общинските училища в града, за всички важни дати, свързани с класиранията, подробно ръководство за родителите, както и видеоклип с пример за кандидатстване.

Крайният срок за подаване на заявленията за участие в първо класиране онлайн е 31 май. За родителите, без достъп до интернет, срокът за подаване на заявление на хартиен носител е 30 май - в училището, което им е първо желание.