Усилията за построяване на сграда на Пловдивската опера днес окончателно се превърнаха в пиеса на абсурда. Изненадващо Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ направи обратен завой и се отрече от сложната и съмнителна финансова сделка между държавата, общините Варна и Пловдив и Международния панаир, съобщава PlovdivTime.bg

Хронологията води началото си от юли миналата година, когато Министерският съвет прехвърли безвъзмездно държавния дял в Панаира от 49 на сто на двата града. Първоначалният замисъл беше с въпросните акции да бъдат сключени допълнителни сделки с мажоритарния собственик на изложението Георги Гергов. Община Варна получи 29% и влезе в преговори с бизнесмена за замяна – срещу акциите той да им предаде притежавания от него парцел в центъра на морската столица, известен като „Дупката” и оценен на 16 млн. лв.

На 2 август 2016 г. Общинският съвет в Пловдив обаче единодушно отхвърли дарението от 20,63% от акциите на Панаира. Тогава съветниците възразиха, че сделката е несигурна, а разпределението на дяловете е направено по неясни критерии.

На 10 април т.г. с посредничеството на депутата и бивш културен министър Вежди Рашидов бе завъртяна нова схема в името на благородната кауза най-накрая европейската столица на културата  да се сдобие със сграда за Операта. Комбинацията предвиждаше Община Пловдив най-накрая да приеме дарението на 20-процентния дял, и на свой ред да го прехвърли на Гергов.

В замяна маститият бизнесмен трябваше да предостави 4-5 декара от Международния панаир, върху които да бъде построен домът на класическата музика под тепетата. По предварителни изчисления новата Опера ще струва 60 млн. лв., които щяха да бъдат изплатени от държавата на вноски от по 15 млн. годишно. Три дни по-късно мнозинството на ГЕРБ и БСП в Общинския съвет одобри сделката, която бе посрещната със силно обществено възмущение.

Днес обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов привика кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров и им спусна партийното решение гласуваната от местния парламент сделка да бъде разтурена. „Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси”, отсече Борисов. Очаква се утре общинарите да отменят решението си от 13 април.

Равносметката на този етап е следната: Пловдив ще остане без опера, „Дупката” във Варна ще си остане дупка, а ЦУМ няма да стане Национален исторически музей. В разгара на „сапунената опера” по върховете на държавата и общината изникна нова, спасителна идея.  

Инициативният комитет „Дом за Пловдивската опера” предложи домът на класическата музика да бъде поместен в бившия Партиен дом. „Концертната зала може да покрие поне на 85%, ако не и напълно условията за операта, заявиха от сдружението, в която влизат изтъкнати общественици - доц. Нина Найденова, арх. Илко Николов, Любозар Фратев, Марияна Чолакова и Георги Стоев. Пловдивската опера е единствената в страната, която няма собствено помещение, а гастролира в родния си град.

За да отговори на изискванията, Концертната зала се нуждае от капитален ремонт. Към момента тя не разполага с парно отопление, стените са напукани, водопроводите пропускат, при дъжд залата се наводнява и няма климатична инсталация. „Дом за пловдивската опера” е предоставил своя проект за генерален ремонт и реконструкция на сградата на общината.