Подписка от 200 души, живеещи в блоковете около пловдивската Гарнизонна фурна, е депозирана при кмета на район "Западен" Димитър Колев. Хората настояват в бившия имот на МО да бъде изграден парк. Интелектуалци обаче, водени от художника Емил Миразчиев, са категорични, че изоставените сгради трябва да станат център за съвременно изкуство. Неотдавна те окупираха имота, съобщава 24 часа.

"Къде бяха тези творци през 2008 г., когато кварталът се вдигна срещу построяването на 20-етажна сграда в Гарнизонна фурна? Именно тези хора, които искат парк, предотвратиха вдигането на небостъргач", припомни Димитър Колев. Той поел ангажимент, че бившите пекарни на армията ще бъдат съборени и на тяхно място ще изникнат зелени площи.

"Този парк ще даде спокойствие на целия квартал", твърди кметът. И обяви, че се подготвя събарянето на руините.

Избран е изпълнител, който срещу 350 000 лева ще премахне 5 постройки и коминът. Остава само една сграда в най-южната част на терена, където в момента е архивът на РЗОК. Колев добави, че оградата също се бута. По думите му т.г. ще е готов проектът за новия парк. Той ще е върху 5 декара с пейки, алеи и детски кът за игра. В единия край ще има и места за паркиране.

"Защитаваме обществения интерес на квартала. Този имот да не е собственост на Миразчиев, че да го окупира", недоумява Колев.