4 години лишаване от свобода условно получи в пловдивския районен съд преподавателят по математика в СУ "Св. Климент Охридски" гл.ас. Константин Табаков за шофиране в пияно състояние. Той потрошил в града на тепетата разделително колче и нанесъл щети за 4700 лева на паркиран мерцедес.

Според съдебното решение книжката му се отнема за 1,5 години. Така реално той ще може да седне зад волана още следващия месец, тъй като е извършил престъплението на 6 срещу 7 декември 2015 година, съобщава 24 часа.

По онова време бил в Пловдив, откъдето е родом. Пристигнал в града, за да бъде заедно с приятелката си на студентския празник. Срещнал се с нея, но се скарали и се напил от мъка. След това подкарал аудито си към къщи. Заради голямото количество алкохол загубил контрол, излетял от платното и се качил на тротоара. Според химическата експертиза е управлявал колата си мъртво пиян - с 2, 49 промила.

39-годишният Табаков сам се обадил на тел. 112 и съобщил за инцидента. Дал доброволно и кръвна проба.

"Подобни случаи, когато пияният водач остава на местопроизшествието и вика полиция, са изключителна рядкост. Болшинството бягат, надявайки се, че няма да бъдат заловени", отбеляза прокурор Гинка Лазарова.

Собственикът на помления мерцедес бил впечатлен от коректността на преподавателя и дори поискал да не се води дело. Той не е подал граждански иск за щетите. При концентрация на алкохол обаче над 1,2 промила шофьорите не могат да се разминат с глоба и срещу тях се води дело. Табаков сключи споразумение с прокуратурата за размера на наказанието си, което бе одобрено от съда. Процесът приключи за по-малко от 30 минути.

Студенти твърдят, че гл. ас. Табаков е изключителен преподавател и голям математик. Той е от катедра "Алгебра" във факултета по математика и информатика в Алма матер.