Второ районно управление на МВР в Пловдив ще се включи в европейската инициатива „Ден без асансьори“. Тя се организира за трета поредна година от Сдружение BG Бъди активен. Всички работещи в полицейското управление, както и гражданите, ще ползват стълбището през целия ден в сряда.

Целта на събитие е да привлече внимание към физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим не е необходимо да отделяме време и средства.

На 26 април асансьорът в сградата на полицията на ул. „Волга“ №70 няма да работи. Служителите на Второ районно, БОП, Паспортна служба, Миграция, БНТЛ, психолаборатория, СОД и гражданите ще ползват стълбището. Второ районно е единствената сграда в Пловдив, за която е заявено участие в инициативата за здраве.

Организаторите посочват какви според тях са ползите от ползването на стълби: горят се три пъти повече калории отколкото, когато се ходи;  използвайки стълбите ежедневно, човек увеличава нивата си на физическа активност; повишава количеството на „добрия холестерол“ в кръвта; използването на стълби помага за поддържана на костите, мускулите и ставите си здрави.