Почивните пролетни дни са идеалното време за разходка сред природата. Повечето време дава възможност да видим някои от чудесата на родината, доста от които са и недалеч от Пловдив. Едно нещо, което определено си струва да видите, е т.нар. Караджов камък.

Става дума за любопитен скален феномен, който кара мнозина да се чешат по главите. Той се намира близо до родопското село Мостово. Представлява високо скално плато, т.е. връх с височина 1448 м, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В улея е наместен огромен камък. Сякаш висша сила е поставила Караджов камък на това място.

Така вероятно са смятали и хората в древността. На това място траките изградили светилище, в което почитали мъртвите. Запазени и до днес са изсечените в скалата ямки с религиозно предназначение. На място могат да бъдат открити и стъпала, водещи до горната част на скалата. Правени са разкопки, които са установили, че светилището е било създадено през ранножелязната епоха (VII – VI в. пр.н.е.). То е било използвано и по-късно - през III – IV век сл.Хр. – намерена е керамика, изработена на грънчарско колело, и монети от времето на римския император Юстиниан I.

Днес местните хора не считат мястото за свещено. Те по-скоро го свързват с дейността на революционерите, борили се срещу османската власт. Под Караджов камък има малка пещера, в която според легендата се е криел местния хайдутин Караджа войвода. Той отмъщавал на османците за стореното зло. От него идва и името на местността.

Но, оставяйки историята настрана, Караджов камък си остава преди всичко впечатляващ скален феномен. Той е  обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош, така че определено ще се насладите на красиви гледки. Само внимавайте при изкачването, защото е доста стръмно. До тази забележителност се достига само след пешеходен преход и тъй като е обявена за защитена местност, природата е запазена непокътната. Докато вървите натам, същото ще можете да се заредите с енергията на красивата българска природа.