Хиляди пловдивчани се стекоха днес към църквитев града, за да си вземат за вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. Опашка се изви и пред църквата „Св. Св. Петър и Павел”, която се намира в подножието на Бунарджика. Хората чакат търпеливо своя ред и се радват на слъчневите лъчи.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Затова не е чудно, че всички искат на днешния ден да си вземат върбова клонка за здраве и благополучие. Това на определени места в града определено предизвиква проблеми. Такъв е случаят с църквата "Свети Георги" в Пловдив, където се заформи огромна опашка от нетърпеливи да се снабдят с клонки. Имаше и пререкания за ред и възпитание, но все пак празникът не беше помрачен от грозни гледки.

Над 10 000 пловдивчани празнуват имен ден днес. Най-много са жените, носещи името Росица – 1723, следвани от Виолета – 1449 души, а 1130 жителки на града носят името Лиляна. Днес празнуват още кръстените Цветана – 678, Лилия – 853, Детелина – 792, Калина – 481 и Елица – 339.

Сред мъжете най-много празнуващи носят името Явор – 223, следвани от Ясен и Цветомир.

Православната църква чества Цветница, наречена още Връбница или Цветна неделя. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Св. Златоустова Литургия.