„Медът става на гипс от праха, 10 кошера измряха само тази година”. Това твърди пчеларят Румен Заимов, който от 15 години се занимава д производство на мед. Той беше един от десетките протестиращи срещу каменната кариера край Куртово Конаре, които се събраха в центъра на населеното място днес.

Пчеларят споделя, че миналата година е загубил пет кошера и обвинява за това замърсителите на въздуха в района на Пловдив, но най-вече кариерата, която се намира на 200 метра от неговите кошери. 

Хората протестираха срещу непрестанните взривове на мраморна кариера. Те настояха тя да бъде затворена. По думите им взривовете там са зачестили, като се извършват поне два пъти месечно. Според тях експлозиите са толкова силни, че се вижда гъба при избухването.

След тях в района се разнася прах и мръсотия, които вредят на децата им и на земеделската продукция. Заради взривовете здравето на хората в Куртово Конаре се е влошило. Според местните смъртността се вдигнала, а жените имат проблеми със забременяването. Хората са подготвили и открито писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, което ще бъде изпратено в Брюксел.

Какво разказаха още протестиращите - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: