Николай Иванов от Катуница се страхува, че река Чая може да наводни селото и нивите покрай него. Възрастният мъж живее на метри от коритото на реката, заради която в областта бе обявено частично бедствено положение. 

„Нищо не ме успокоява. Пак може да има! Защото водата нищо не я спира", коментира Николай възможността от наводнение. Той и съпругата му вече са ставали свидетели на такова през 2005 г. Тогава река Чая преляла заради придошлите води. Заляла нивите край селото и унищожила селскостопанската продукция на множество хора. 

„Вложили сме средства, как да не се тревожим? И аз лично имам земя, която ползвам", обяснява съсед на Иванови. Той не се тревожи толкова, че водата може да стигне до селото, колкото от това, че може да унищожи за миг месеци труд. 

Комисия вече е установила, че дигата на реката е разрушена на три места. На заседание на Областния щаб за бедствия и аварии днес е решено да се изградят буни от едроломен камък в няколко участъка на реката, за да бъдат предпазени населението и земеделските земи. Решено е и край застрашените села да се извършва денонощно наблюдение на река Чая, за да бъде предупредено населението при възникване на аварийна ситуация.

Вижте разказите на хората във ВИДЕО РЕПОРТАЖА: