Фермерът Ивелин Андонов, обвинен за смъртта на овчаря Георги Михайлов, излиза от ареста срещу 5000 лева гаранция. Това постанови Пловдивският окръжен съд, който прие, че няма данни за умишлено деяние. В 7-дневен срок парите за гаранцията трябва да бъдат внесени, за да бъде освободен Ивелин от ареста.

По време на заседанието от пловдивската прокуратура поискаха най-тежката мярка, а именно "Задържане под стража". Защитата обаче изтъкна, че няма преки доказателства, че деянието е извършено от обвинения Андонов.

Основният свидетел на инцидента два пъти е сменял показанията си според прокуратурата. След смъртта на овчаря Георги Акча е бил задържан за 24 часа, по подозрение в съучастие на побоя. Тогава мъжът е бил разпитан, тъй като по време на случката са били тримата - обвиняемият Ивелин, починалият Георги и свидетелят.

Първоначално Акча твърдял, че Андонов е нанесъл побой над работника си. Свидетелят дори е молил шефа си да спре, но мъжът продължил да удря Георги. Във вторник обаче Акча разказал съвсем друго.

„Удари му два шамара и го побутна с крак в областта на седалището”, се твърди в показанията. Работникът дори е отрекъл Андонов да е посягал преди.

Друго обаче твърдят съседи, живеещи в близост до фермата. Според тях това не е първият път на агресивно отношение към работниците.

От първоначалната експертиза става ясно, че овчарят Георги Михайлов е починал от множество наранявания в областта на гърдите и главата, причинени от побой. Седемте счупени ребра са довели до смъртта на работника.

Не на това мнение бе защитата в лицето на адвокат Красимир Елдъров. По думите му не е имало влияние върху свидетеля Акча. Защитникът разказа още, че причината за раните е от многократно падане и удряне в ниските греди. Неговият подзащитен разказвал, че оборът е нисък и тесен. Подът е бил покрит със слама и дори здрав човек може да падне и да се удари.

Защитата изтъкна и факта, че починалият е пиел и накуцвал, което още повече се доближава до версията, че се е самонаранил.

Ден след като е получил травмите Михайлов е откаран в болница. Мъжът бил увит със сезал, стегнат силно в областта на гърдите. Медиците са били принудени да срежат въжетата. Георги бил измит и частично преоблечен, а лицето му още е било мокро, което може да говори за прикриване на следи.

Според адвокат Елдъров до връзването се е стигнало заради притесненията от други увреждания. Акча е увил Георги със сезала, тъй като колата била двуместна и можело да получи други увреждания.

Единствените думи на Ивелин Андонов бяха, че е невинен.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.