Убиец иска да излезе предсрочно на свобода. Асан Захир, който излежава 11- годишна присъда, е един от 18-те затворници от пловидвския затвор, които са предложени за освобождаване. Съдът ще разгледа направените предложения в две заседания в петък и в понеделник. 

Предложенията са направени от началника на Пловдивския затвор и по молби на лишени от свобода.

Съгласно чл. 70 от НК, съдът може да постанови предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода” по отношение на осъден, който е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял  не по-малко от половината от наложеното наказание. В този случай се определя изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието, но не по-малко от шест месеца, за което време съдът може да постанови  и „пробация”. Ако през това време освободеният извърши ново престъпление, той изтърпява и остатъка от предишното наказание.

Самият Захир е лежал 10 години и му остава една година до края на присъдата. Другите затворници поискали да бъдат освободени са Владимир Петков, Станислав Иванов, Спас Нанков, Стоян Бухов, Красимир Караминчев и Сашо Иванов. Всички те са без наказания и отговарят на условията. 

Днес пловдивският съд отхвърли моблата за предсрочно освобождаване на бившия директор на „Напоителни системи” в Пазарджик Ангел Даскалов.

Той излежава тригодишна присъда за два опита за изнасилване и три случая на блудствени действия на работното си място със свои подчинени. Разследването срещу Ангел Даскалов започна, след като четири служителки от „Напоителни системи“ подадоха жалби в полицията. Тогава той определи обвиненията като клевета и обяви, че е жертва на компромат. Според обвинението обаче, в качеството си на директор, Даскалов е привиквал жените в кабинета си и ги е заплашвал с уволнения, ако не откликнат на желанията му. Пред подчинените си е твърдял, че ако бъдат уволнени, ще бъдат трайно безработни, тъй като самият той ще се погрижи да не бъдат начначени на друго работно място. При опитите за изнасилване и при блудствените действия с подчинените му служителки, Ангел Даскалов е използвал сила и положение на зависимост, прие съдът.

Даскалов е с безупречно поведение в затвора, но въпреки това не е бил освободен. Причината за това вероятно е, че той продължава да твърди, че е невинен.