Преференции преподредиха листите на народните представители в Пловдив и областта. В Пловдив ГЕРБ ще има петима депутати, БСП - трима, Патриотите - двама, а Воля - един.Е то кои са избраните - от ГЕРБ – Бойко Борисов, Спас Гърневски, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Атанас Ташков. Ако Борисов избере София - депутат ще е  Димитър Лазаров.

От БСП влизат проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева.

Патриотите в Пловдив, освен Славчо Атанасов, ще разчитат и на Александър Сиди, Партия „Воля“ е с депутат Нина Миткова, съобщи радио Пловдив.

За областта в Пловдив има сериозно пренареждане с преференциален вот. Той отрежда следните депутати за ГЕРБ Константин Попов, Запрян Янков, който бе избран с префенеция 11-11, трети е Младен Шишков и четвърти д-р Христо Грудев.

Ето кои са народните представители от БСП в областта- Георги Търновалийски, Манол Генов, Димитър Георгиев избран с преференция 10-10 и Веска Ненчева, която също има силен вот от преференциално доверие.

Народни представители ще имат и ДПС - Джевдет Чакъров, „Воля“ - Елена Аксиева и Патриотите – Борис Ячев. Възможно е след  изчисляването на вота от чужбина и прилагане на системата „Хеър-Ниймайер" да има разместване само в броя на депутатите за „Обединени патриоти“ и „Воля.“

Както TrafficNews.bg съобщи, рокади ще има и в пловдивския парламент, след като трима общински съветници бяха избрани за народни представители.  Трите квоти за Народното събрание са сигурни като Теодора  от БСП Халачева, Спас Гърневски от ГЕРБ и Димитър Георгиев от ЗС „Александър Стамболийски”  успяха да се преборят мандати през двата пловдивски избирателни района.

Младата политоложка Теодора Халачева ще бъде заменена от друга млада пловдивчанка  - Десислава Йорданова. Халачева ще бъде един най-младите народни представители, тъй като е само на 25 години. Тя бе в комисията по образование и култура в местния парламент.

По ирония на съдбата бащата на новия общински съветник - Георги Йорданов също бе избран за народен представител през листата на БСП в Пловдив град.

В ГЕРБ рокадата е Спас Гърневски за друга млада дама – Ели Гатева. Тя е председател на младежката организация на ГЕРБ под тепетата.

Димитър Георгиев, който в местния парламент  бе в групата на ЗС „Александър Стамболийски” взе квота за Народното събрание през БСП. Той бе 10/10 в листата на социалистите и завърши на трето място в областната листа.  На негово място в общинския съвет влиза медийният експерт Бояна Маркова.