От 18 до 38% ще поскъпнат на парното и топлата вода в различните градове от 1 април. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за проект на цените на топлинната енергия и на тока, произведен от топлофикациите, публикуван в първия ден след изборите, съобщава 24 часа. 

Поскъпването на душа е заради голямото увеличение на природния газ от същата дата, което е 29,64%.

 За най-голямата топлофикация, столичната, парното и топлата вода ще поскъпнат с 22,7%, или един мегаватчас топлинна енергия ще струва без ДДС 79,20 лв., при сегашна цена от 64,52 лв.

 В Пловдив увеличението е с 21,8 на сто, най-много е в Плевен - с 37,4%Най-ниското поскъпване на парното е във Велико Търново - със 17,9 на сто. Къде какво ще бъде увеличението - виж таблицата.

 Скокът на цената на природния газ ще доведе и до поскъпване на тока, произведен по високоефективен начин от топлофикациите

Цената на еленергияна на столичната топлофикация, която НЕК е задължена да изкупува, ще се увеличи със 17,9%, на пловдивската - с 14,7 на сто, а на плевенската - с 13,4%.Това пък ще промени леко и цената на електроенергията за битови потребители и за малкия бизнес.

В Западна България, където оперира ЧЕЗ, средно поскъпването на тока ще е под 1%. При “Енерго-Про” (Североизточна България), както и при ЕВН (Югоизточна България) увеличението средно ще е около 1 на сто.