ГЕРБ е първа политическа сила  и в област Пловдив. 33.02% са гласували за партията на Борисов, БСП взимат 30.63%, Обединените патриоти взимат 8.35 % , ДПС е четвърта политическа сила с 7.78%.  

Обработката протича по-бавно заради отбелязването на преференциалния вот, уточни председателят на 17-та РИК Илиан Иванов. По думите му затрудненията идват от изписването на нули и чертички при маркирането на преференциите.  
 
Заради сериозна грешка на секционна избирателна комисия в село Труд вероятно ще се наложи свикване на целия й състав и повторно отваряне на чувал с бюлетини. За да върви по-бързо работата е осигурен допълнителен компютър при втората контрола, предаде БНР. 
Последните чакащи ред да предадат протоколите от отделните секции областта се очкава да приключат около обяд. За първи път при тези избори те чакат не пред сградата на Областната администрация , а в палата 7 на Панаира. 
 
Някои от тях бяха доволни, че са приключили за броени минути, докато други се заканиха да не участват повече в избори заради напрежението.